Évente másfél milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe

Jó helyre is kerülhetne

A Magyar Élelmiszerbank évente 500 ezer emberhez juttat ételt.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden nap, amikor a joghurtgyárakban a gyártósor egy ízesítésről egy másikra áll, akár több száz liter joghurtot is kidobhatnak, mert még összekeveredik benne például a banán és az eper íze. Azok a csokinyuszik, amik húsvét után a boltokban maradnak, szintén a szemétben landolnak. Az esztétikai hibás konzervek és több tonnányi lejárt szavatosságú élelmiszer ugyancsak minden évben megsemmisítésre kerül, miközben az éhezés sokaknak a fejlett országokban is a mindennapi gondjaik részét jelenti. Világviszonylatban évente majdnem másfél milliárd tonna élelmiszer végzi hulladékként, miközben naponta 25 ezer ember hal éhen.

Egy USA-ból indult mozgalom ötletét adaptálta idehaza Cseh Balázs, amikor megalapította a Magyar Élelmiszerbankot, melynek célja, hogy az ilyen, kidobásra ítélt, de egyébként fogyasztásra teljesen alkalmas ételeket begyűjtse, majd eljuttassa a rászorulókhoz.

Versenyt futnak az idővel

Az Élelmiszerbank a lejárat előtti, illetve kidobásra ítélt árukkal, az EU-s élelmiszersegély-csomagokkal, valamint a lakossági adományokkal együtt évente körülbelül másfél-két milliárdnyi értékű, körülbelül 6 ezer tonnányi élelmiszert oszt szét ötszáz szervezet között - köztük önkormányzatoknak, a Vöröskeresztnek és a Máltai Szeretetszolgálatnak is -, így körülbelül 500 ezer embernek nyújtanak segítséget.

Mindezt úgy, hogy összesen négy főállású dolgozójuk van, a lakosság számára szinte láthatatlanok maradnak, és állandó versenyfutásban vannak az idővel - hiszen az élelmiszereket még a lejárati idő előtt el kell juttatni a rászorulóknak, erre pedig sokszor csak egyetlen nap áll a rendelkezésükre. Az Élelmiszerbank dolgozói soha nem dőlhetnek elégedetten hátra, cserébe viszont elmondhatják, hogy még semmilyen ételt nem kellett kidobniuk.

Újságírók az Élelmiszerbankban

Bár a kiosztott adományok értékét tekintve az Élelmiszerbank hazánk egyik legjelentősebb segélyszervezete, mivel kevesen tudnak a létezésükről, így tavaly az adók 1%-os felajánlásából mindössze 600 ezer forintot kaptak.

Egy figyelemfelhívó akció keretében most újságírók kapcsolódtak be egy napra az Élelmiszerbank munkájába - az élelmiszercsomagok összeválogatása után személyesen vittük el az adományokat egy XX. kerületi anyaotthonba, ahol több tucat gyerek örült a csokimikulásoknak - és őket egy cseppet sem zavarta, hogy április van.

Ha szeretnél többet megtudni az Élelmiszerbankról, illetve arról, hogyan segítheted a munkájukat, tájékozódj a honlapjukról.

Gyereksorsok

Idehaza és külföldön is sok gyerek él nehéz, méltatlan, megalázó vagy veszélyes körülmények között. A World Press Photo minden évben díjazza azokat az újságírókat, akik az ő sorsukra próbálják felhívni a világ figyelmét.

Ezt is szeretjük