Itt a Föld első elektroszmog-térképe: magyar műhold mérései alapján készült
Az űrben hat hónapja keringő SMOG-P a 350 kilométer magasságú pályáról 4000 kilométer átmérőjű területet figyel meg.

vezetekek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elkészült a Föld első elektroszmog-térképe a műegyetemi fejlesztésű zsebműhold mérései alapján. Az űrben hat hónapja keringő SMOG-P a 350 kilométer magasságú pályáról 4000 kilométer átmérőjű, kör alakú területet figyel meg, és már 2000 mérést készített - közölte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Rektori Hivatala hétfőn az MTI-vel.

A világ legkisebb, 5x5x5 centiméteres műholdja, amely a Műegyetemen készült, 2019. december 6-ai fellövése óta kifogástalanul működik - idézi a BME közleménye Gschwindt Andrást, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszékének címzetes egyetemi docensét, a SMOG projekt vezetőjét.

Így zajlott a projekt

A SMOG-P küldetése a Földünket körülvevő, ember keltette elektroszmog jelenlétének igazolása, feltérképezése. Mint mondta, a SMOG-P mérési adatainak köszönhetően a Földet beborító elektroszmogról is van térképünk. Az óceánok fölött jelmentes a műhold pályája, mert nincsenek jelforrások.

terkep
Fotó: BME/Takács Donát

Gschwindt András kiemelte, hogy a projektben a koronavírus-járvány sem okozott fennakadást, mert az üzemeltetés teljesen távvezérelt formában, otthonról történt. A szoftver jobbításában sok lelkes, segítőkész, a műholdat kedvelő ember vett részt. Tíz országból, interneten érkeznek adatok a műegyetemi központi szerverbe.

Mint a projektvezető hozzátette, az űreszköz pályája magasságából - ami hetente általában 4-5 kilométerrel csökken - prognosztizálható, hogy az egyéves évfordulót nem fogja megérni, várhatóan szeptember végén, a sűrűbb légrétegekbe érve elég.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Az őszi startra váró SMOG-1 kisműholdunk működése során már valószínűleg lehetőségünk nyílik egy szélesebb frekvenciasávban, immáron az 5G mobilhálózatok által használt 960 MHz alatti tartományban a komponenseik megfigyelésére is, így a szmogtérképünk még részletesebb lehet - magyarázta a projektvezető.

Kiemelt kép: Getty Images

A gyönyörű földi tavasz a világűrből is látszott

A dél-kaliforniai Antilop-völgyben található pipacsrezervátumban az időjárástól függően minden évben különböző vadvirágok pompáznak. Idén április közepén a szupervirágzás annyira intenzív volt, hogy még az űrből is lehetett látni.

Ezt is szeretjük