Ezt a 2 betűt kell keresned a boltban: ha nem találod, át akarnak verni - A hivatal szerint

Az NMHH az elektronikus eszközök biztonságos használatáért küzd.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kampányt indított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság - NMHH -, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a zavarkeltő, tiltott elektronikus eszközök terjedésére. A kezdeményezés erősíteni kívánja a tudatos vásárlói magatartást, és tájékoztatást nyújt az elektronikus berendezések biztonságos, zavarmentes használatához - közölte a hatóság.

A tájékoztatás szerint a fogyasztók november 23-tól jövő év elejéig találkozhatnak televízióban, online médiumok és közösségi oldalak felületén, illetve újságokban a médiahatóság reklámjaival.  A hirdetések fő célja, hogy felhívja a vásárlók figyelmét a körültekintésre az elektronikus eszközök beszerzésekor.

Ezt a jelölést keresd

Az NMHH felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy a karácsonyi ajándékvásárlások előtt is ellenőrizzék az elektronikus eszközöknél, szerepel-e a terméken a CE-jelölés. A CE megfelelőségi jelzéssel nem rendelkező elektronikus készülékek használata a többi uniós országhoz hasonlóan Magyarországon is tilos. Ezek a leggyakrabban a tengerentúlról behozott, illetve a Távol-Keletről, főként Kínából rendelt berendezések megzavarhatják a hálózatokat, illetve az otthon használatos elektronikai eszközök működését.

Az NMHH közleményében példaként említette, hogy az Észak-Amerikából érkező csúcskategóriás okostelefonok Magyarországon szinte biztosan nem működnek megfelelően a gyakran 4G-ként említett LTE-hálózaton, míg a DECT 6.0 rendszerű vezeték nélküli telefonok zavart okozhatnak más háztartási berendezések működésében.

Hasonló gondok fordulhatnak elő az internetes VOiP-telefonok vezeték nélküli kézibeszélői, a bébiőrök, a különböző telefonos fejhallgatók, autóriasztók, kapunyitók és akár a Skype-telefonok esetén is. Ezek a készülékek gyakran ajándékként, magánimport révén kerülnek be az országba, de előfordulhat, hogy az európai előírásoknak nem felelnek meg, nem rendelkeznek CE-tanúsítvánnyal.

A szakadozva, folyamatosan rosszul működő mobilinternet vagy wifi-jel tiltott készülék miatt keletkezett frekvenciazavarra utalhat. Az összeakadó frekvenciák miatt a drónok is elromolhatnak, és akár irányíthatatlanná is válhatnak - hangsúlyozta az NMHH.

Az elektronikai eszközök nem csak a CE-jelzésnek nem megfelelő felépítés miatt kelthetnek zavart. November elején például a budapesti Gilice téren felállított, 5,6 GHz-es frekvenciasávot használó meteorológiai radar működésében okozott jelentős problémát egy berendezés, amit az NMHH munkatársai felderítettek és elhárítottak - közölte a hatóság.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Tiltott eszközök

Az NMHH felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy a karácsonyi ajándékvásárlások előtt az elektronikus és rádiófrekvenciát kibocsátó eszközök esetén mindenképpen ellenőrizzék, a választott terméken szerepel-e a CE-jelölés, esetleg rajta van-e a tiltott készülékek listáján.

Az NMHH honlapján listázza a korábban hazai forgalmazásban lévő, de az előírásoknak nem megfelelő eszközöket. Ezeken a listákon 2008-ig visszamenőleg megnézhetők a betiltott eszközök.

A hatóság figyelmeztet arra is, hogy a wifi-eszközökön figyelni kell az ország beállítására, mert például az amerikai beállítású wifi zavarhatja a közelben lévő rádiófrekvenciás eszközöket.

A meglévő eszközöket is ellenőrizd

A már meglévő otthoni elektronikai eszközökön is érdemes ellenőrizni a CE-jelzést. A mobilról irányítható fényerő-szabályozós LED-izzók, a wifis biztonsági kamerák, a szabályozható konnektorok is zavart okozhatnak, ha nincs CE-tanúsítványuk.

Fontos figyelni a hamis vagy nem európai, a CE-jelzésre hasonlító logókra, a távol-keleti országok esetenként olyan saját nemzeti megfelelőségi tanúsítványt állítanak ki, amelyek könnyen összekeverhetők az európai CE betűkkel - jelezte az NMHH.

A hatóság munkatársai éves felügyeleti tervek alapján végzik az elektronikai berendezések kereskedelmi ellenőrzését. Idén november elejéig 101 vizsgálat során 14 eszköz bukott meg, tavaly 120 vizsgálaton 17. A legtöbb gondot a külföldről rendelt vagy magánimportként behozott berendezések okozzák.

Az NMHH rádiómérő és rádiózavar-elhárító szolgálatot is fenntart, hogy védje az elektronikus hírközlés megfelelő működését, hatékonnyá és zavarmentessé tegye a frekvenciahasználatot. A hatóság tavaly összesen 1267, az előírásoknak nem megfelelő berendezés működését szüntette meg, 745 esetben ezeket más elektronikai eszköz működését zavaró módon üzemeltették.

Az NMHH kisfilmjei a hatóság honlapján, illetve YouTube-csatornáján is elérhetőek.

Ezt is szeretjük