Eldőlt: ezért kell többet fizetned jövőre
A válás háromszor többe kerül
Tegnap megszavazták az új adószabályokat. Chipsadó, háromszoros árú válási illeték.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tegnap elfogadta az Országgyűlés a 2012. évre vonatkozó adószabályokat, melyekből kiderül, hogyan kívánja az állam kompenzálni azokat a munkáltatókat, akik megőrzik a bérek nettó értékét, ahogy az is, hogy milyen termékekért kell többet fizetnünk a népegészségügyi termékdíj bevezetése, bővítése miatt.

Ami a legnagyobb újdonság, hogy bekerült az adóköteles körbe az ízesített sör és az alkoholos frissítő, ezekért 20 forint/liter adót kell fizetni 2012-től. Az indoklás szerint azért, mert egyrészt jelentős mértékben tartalmaz cukrot, másrészt
üdítőital-jellegére tekintettel a fiatalok is szívesen fogyasztják, így tulajdonképp segít az alkoholra való rászokásban. A szakemberek szerint ez a magyarázat nem állja meg a helyét, erről bővebben itt olvashatsz.

Az ízesített sör rászoktat az alkoholra, a pálinka bezzeg!

Az indoklás hitelességét gyengíti az is, hogy hétfőn a képviselők lehetővé tették, hogy a jövőben szűkebb lakókörnyezetében vagy vendéglátás keretében árulhassa saját főzésű pálinkáját, aki azt palackozza és zárjeggyel látja el. Ezek szerint, míg az ízesített sör segít az alkoholra való rászokásban, addig a pálinka nem, sőt.

A képviselők döntöttek arról is, hogy a 25%-kal alacsonyabb gyümölcstartalommal bíró üdítőitalok adói is dráguljanak jövőre, egészen pontosan 5 forintról 7 forintra nő az adó literenként. A cukrozott készítmények adómértéke 100 forint/kilogrammról 150 forint/kilogrammra, a sós snackek és az ételízesítők adómértéke 200 forint/kilogrammról 250 forint/kilogrammra változik. Az adó alól mentesül a Túró Rudi és a kakaós tej.

Az adó mértéke:

  • 25%-nál alacsonyabb gyümölcstartalmú üdítőital esetében 7 forint/liter,
  • energiaital esetében 250 forint/liter,
  • előrecsomagolt cukrozott készítmény esetében 150 forint/kilogramm,
  • sós snack esetében 250 forint/kilogramm,
  • ételízesítő esetében 250 forint/kilogramm,
  • ízesített sör és alkoholos frissítő esetében 20 forint/liter.

Így kompenzálhat jövőre a munkáltatód

Elfogadták azt a szabályt is, ami a béremelést végrehajtó munkáltatókat kompenzálja. Eszerint, aki minden bruttó 300 ezer forint alatt kereső dolgozónál megőrzi a bérek nettó értékét, adókedvezményt kap.

Ez a bruttó bér 21,5%-a, de legfeljebb 16 125 forint, illetve 2013-ban a bruttó bér 16%-a, de legfeljebb 12 ezer forint lesz. Erről bővebben itt olvashatsz. Ha a munkáltató nem emel, akkor bírságot nem kaphat, viszont két évig nem indulhat közbeszerzésen, és nem kaphat állami támogatást.

További változások

Illeték, igazgatási szolgáltatási pótdíj: ezt akkor kell fizetni, ha a hatóság a hivatali munkaidején túl, illetve a székhelyén kívül jár el, továbbá, ha az ügyfél soron kívüli, sürgősségi vagy azonnali eljárást kér. Az útlevél sürgős kiállításánál máris bekerült a törvénybe a - még nem létező - külön jogszabály által meghatározott pótdíj - írja az MTI.

Gépjárműadó: jelenleg 1600 köbcentiméter alatt 7 ezer, afelett 15 ezer forint az adó. Az új rendszer - négy lépcsőben - kilowattban méri a motor teljesítményét, és a környezetvédelmi osztály is eszerint differenciál. Például egy 1600 köbcentiméteres, 80 kilowattos, legfeljebb 4-es környezetvédelmi besorolású kocsi adója jövőre 22 ezer forint lesz. Ha 6 és 10 közé esik a környezetvédelmi besorolás, akkor viszont csak 11 ezer forint az adó.

Regisztrációs adó: a 8-asnál jobb környezetvédelmi besorolású, legfeljebb 1100 köbcentiméteres benzines autó adója 250 ezer forintról 45 ezerre esik.

Átírási illeték: egy 1600 köbcentiméteres, 80 kilowattos motorral szerelt, ötéves kocsi átírása a mai 28 800 forintról jövőre 44 ezer forintra emelkedik. A változtatások ugyanakkor illetékmentességet határoznak meg az elektromos autókra, illetve kimondják, hogy a motorkerékpárok illetéke nem lesz több az autókénál. A 3 ezer köbcenti feletti ugyanilyen környezetvédelmi besorolású kocsi adója pedig 3 millió 207 ezer forint helyett 400 ezer forint lesz jövőre.

Jövedéki adó: a bioetanol adója - ezer literre vetítve - 40 ezer forintról 70 ezerre emelkedik. A parlamenti vitában elhangzott, hogy ekkora adóval nem éri meg bioetanolt előállítani. Az ellenérv: minden üzemanyag a hatásfokának megfelelő mértékben, de egységes mértékkel adózzon.

Bírósági illeték: drágulnak, a házassági bontóperek terhe például 12 ezer forintról 30 ezer forintra emelkedik.

Eva: az eva kulcsának megemelése mellett az adónem választhatóságának összeghatára is változik: a mai 25 millióról 30 millió forintra nő.

SZJA: akik jövőre 2 millió 424 ezer forintnál többet keresnek, az adóalapjukat 27%-kal kötelesek megemelni, a törvény ezt adóalap-kiegészítésnek hívja.

Lakáskiadás: a lakását bérbe adó személy a kapott lakbérből levonhatja a más településen általa bérbe vett lakás bérleti díját. Ennek feltétele, hogy a bérléshez ne kapjon térítést.

A legfontosabb illemszabályok: a mindennapi és hivatalos protokoll alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Görög Ibolya protokoll-tanácsadó lesz, akivel az est során többek között az alapvető illemszabályokról, valamint a mindennapi és az üzleti viselkedés helyes formáiról beszélget Szily Nóra, az estek háziasszonya.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2021. november 15. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Kulturális adó: pornográf termékekből nyert árbevétel után kell megfizetni, kulcsa 25%, de filmvetítésből származott árbevételnél csak 3%.

Baleseti adó: a biztosítók fizetik a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás - kgfb - díja után, a kulcsa 30%, amely mellé bekerült egy napi 83 forintos maximális adó, amely a nagyobb teljesítményű és nagyobb kockázattal járó kocsik tulajdonosainak kedvez.

Ezt is szeretjük