Fáj a fejed ébredés után? Ezt csinálod éjjel, és nem is tudsz róla

Lehet, hogy olyan probléma áll a háttérben, amit egyedül nem tudsz felismerni.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Számos dolog állhat a gyakori fejfájás hátterében, amelyekről ide kattintva olvashatsz, de olyan probléma is felelős lehet érte, amiről talán nem is tudsz.

Ez az éjszakai fogcsikorgatás, ami a fejfájáson kívül sok más gondot is okozhat, ezért mindenképpen érdemes ellenőrizni, hogy téged érint-e ez a rossz szokás.

Okok és következmények

Az alvás közbeni fogcsikorgatás a gyerekek és a fiatal felnőttek körében fordul elő legtöbbször, és kialakulhat a szabálytalan fogak, valamint az állkapocs nem megfelelő állása miatt, de okozhatja feszült lelki állapot és stressz is.

Mivel az akaratlan csikorgatás következtében a fogakra sokkal erősebb nyomás nehezedik, mint rágás közben, nemcsak a fogak és a fogíny, de az állkapcsi ízület is komoly terhelésnek van kitéve, ami hosszú távon több kellemetlen problémát is okozhat.

Az egyik a gyakori fejfájás, ami a rágóizmok, a torok és a nyak izmainak túlterhelése miatt lép fel. Szintén jellemző a fülzúgás, aminek ugyancsak ezek a kiváltó okai. Ha a fogcsikorgatást nem ismerik fel és kezelik időben, az könnyen a fogak elhasználódásához, romlásához, az íny kisebesedéséhez és még porckopáshoz is vezethet.

Házi fogfehérítők

Vannak olyan ételek, amelyek segítségével otthon is végezhetsz egy kis fogfehérítést.

Így ismerd fel!

Ha a tünetekből nem következtetsz a fogcsikorgatás problémájára, valószínűleg csak a fogorvosod vagy egy második személy bevonásával nyerhet megerősítést, ha téged is érint a probléma. Ha általában egyedül térsz nyugovóra, szánj rá egy éjszakát, és kérj meg egy családtagot, barátot, hogy őrködjön melletted, amíg alszol: ha jelentkezik a gond, az hanghatással is jár, így mindenképpen észrevehető.

Mi a megoldás?

Amint bebizonyosodik, hogy téged is érint a fogcsikorgatás, azonnal kezelni kell, hogy elkerüld vagy megszüntesd a fent említett kellemetlen következményeket. Igyekezz kiiktatni a stresszforrásokat a mindennapjaidból, és mindenképpen konzultálj a fogorvosoddal, aki meg fogja állapítani, hogy vannak-e szervi okai a dolognak. Ha igen, a további teendőket ő fogja elmondani, de a legtöbb esetben egy éjszakára felhelyezhető fogvédő megoldást jelenthet.

Ezt is szeretjük