Ennyi teljesült eddig az 1 millió munkahelyből
4,5 ezer új állást sikerült összehozni
Időarányosan rosszul áll a kormány. Matolcsy ezt is sikerként éli meg.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest nőtt, a tavalyi év nagy részéhez képest viszont csökkent a foglalkoztatottak száma. Az új kormány 2010 májusában állt fel, akkor azt ígérte, tíz év alatt egymillió munkahelyet teremt. Az ígéret időarányosan nem teljesült, ehhez képest sehol nem állunk a foglalkoztatásban. Matolcsyék ettől függetlenül sikerként kommunikálják az adatokat.

Orbán Viktor és Matolcsy György az új Mercedes gyár avatásán, MTI Fotó: Kovács Tamás

Egymillió helyett 4500

2010. május-júliusban mintegy 3 789 400 ember dolgozott Magyarországon, ekkor ígérte meg Orbán Viktor már miniszterelnökként, hogy kormánya tíz év alatt egymillióval, 4 789 400 főre emeli a foglalkoztatottak számát.

Ehhez képest 2011. december-2012. február között az adat meg sem közelítette a 4,7 millió főt, épp ellenkezőleg, a 15-74 éves korosztályban a foglalkoztatottak száma a KSH szerint 3 793 900 fő volt, azaz alig 4500 fővel több ember dolgozott 2011. december-2012. február között Magyarországon, mint az egymillió új munkahelyre vonatkozó ígéret többszöri elhangzásakor.

A foglalkoztatási ráta ekkor, vagyis 2010-ben 49,3%-os volt, 0,2%-kal alacsonyabb, mint a december-februári időszakban. Ez a 0,2%-os emelkedés sem nevezhető túl nagy előrehaladásnak.

A KSH saját statisztikáját úgy mutatta be, hogy azt hangsúlyozta: a tavalyi év azonos időszakához képest nőtt a foglalkozatás, többen dolgoznak, mint egy évvel ezelőtt. Ez így is van, a különbség majdnem 51 ezer fő. A részletes táblázatokból viszont kiderül, hogy a helyzet közel sem ennyire jó.

Nem nőtt, csökkent

Tavaly ugyanis több esetben haladta meg a 3,8 milliót a foglalkoztatottak száma, vagyis a tavalyi évhez képest a foglalkoztatottak száma nem nőtt, épp ellenkezőleg, nagyarányú csökkenés tapasztalható. 2011. november-2012. január között például 3 815 900 volt a foglalkoztatottak száma, ez csökkent 22 ezerrel, 3 793 900 főre.

A foglalkoztatási ráta tavaly június-augusztusban lépte át az 50%-os határt, és egészen november-januárig afölött is maradt. Az egykulcsos adó ekkor már élt, ám ezekben a hónapokban realizálódott a munkáltatók számára a közel 20%-os kötelező minimálbér-emelés ténye, illetve az, hogy dolgozóikat kárpótolniuk kell az adóváltozások negatív hatásai, például a havi több ezer forintra rúgó adójóváírás kivezetése miatt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium - már nem először - sikerként értékeli a foglalkoztatottak számának csökkenését, és az előző évi adatokhoz képest mutatja be az adatokat. Matolcsyék szerint "az a tény, hogy másfél éve kedvezőtlen külpiaci környezetben folyamatosan pozitív éves bővülés figyelhető meg a foglalkoztatottságban, tendenciának tekinthető".

A statisztikát a részletes adatokkal ezen a linken nézheted meg.

Ezt is szeretjük