Kleopátra legendás sminkje több volt, mint egyszerű arcfesték: mivel és miért festették magukat az egyiptomiak?

Az ókori Egyiptomban nem ugyanazt jelentette a smink, mint számunkra a 21. században.

Egyiptomi smink
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kleopátra, azaz VII. Kleopátra Philopatór neve senki számára sem ismeretlen. Sokan emlékeznek rá, hogy ő volt Marcus Antonius szerelme, másoknak az ugrik be, hogy szamártejben fürdött, hogy megőrizhesse szépségét. Azt viszont mindenki tudja, hogy különleges szemsminket viselt.

Bár a jellegzetes szemfestést sokan vele azonosítják, nem egyedül ő viselt ilyet az ókori Egyiptomban. Ábrázolások és feljegyzések alapján ismeretes, hogy a szem körüli smink általános és mindennapos viselet volt. Azt is tudni, hogy bár a szépség az egyiptomiak számára egyet jelentett a szentséggel, és a látványos vonalak valóban öltöztettek, az arcfestéknek fontosabb funkciója volt, mint az esztétikum.

Kik, miért és mivel festették magukat?

Christian Amatore, a Pierre et Marie Curie Egyetem kutatója szerint a szemfestés társadalmi osztálytól és nemtől is független szokásként élt. Akár uralkodó volt, akár szegényebb vagy gazdagabb osztályba tartozott valaki, akár férfi volt, akár nő, mindennap fekete és zöld színű szemfestéket viselt, melyet vastag rétegben vitt fel a szemhéjára és szemei köré.

Liz Taylor Kleopátra szerepében, zöld-fekete szemsminkkel.
Liz Taylor Kleopátra szerepében, zöld-fekete szemsminkkel.
Fotó: Hulton Archive / Getty Images Hungary

Az, hogy a festék épp a szem köré került, valószínűleg azzal lehet összefüggésben, hogy akkoriban a szemproblémák, mint a kötőhártyagyulladás, gyakoriak lehettek, különösen a Nílus trópusi, mocsaras vidékén. A fekete szemsmink a bogaraktól és az erős napsugaraktól is védte viselőjét. A zöld festék malachitból és réz-karbonát-pigmentből, a fekete pedig galenából, egyfajta sötétszürke színű ércből készült. A szájra és az orcára is kerülő sminket vörös nátron, só és méz keverékével színezték meg.

A festékeket egyébként kereskedők árusították, dekoratív formájú palettákon és üvegcsékben, és ők juttatták el a magasabb osztályok képviselőihez is. A figurás paletta formájának szimbolikus jelentősége volt. A hal például a halál utáni életet jelképezte, a pávián Thot istenre utalhatott.

Számos előkelő sírban találtak szemfestékkészleteket, ez pedig sokat mesél a smink legfőbb funkciójáról, ami a varázslat volt. A festéket viselő a hiedelmek szerint Hórusz és Ré isten védelmében részesült, akik megóvták őt a különböző betegségektől. Hórusz, Ozirisz és Ízisz fia, az ég ura, az egyik legjelentősebb egyiptomi isten, akit sólyomfejjel ábrázoltak. Ré a napisten volt. Kettejük alakja az egyiptomi vallásban idővel egybeolvadt.

Noha jót vártak tőle, a festékpor valójában ártalmas lehetett az emberek egészségére. Korábbi, pormaradványokon végzett vizsgálatok ugyanis kimutatták, hogy a készítmények sok ólmot tartalmaztak, ami mérgező az emberi szervezetre. Csakhogy mint azt egy, a Sorbonne Egyetemen végzett vizsgálat megállapította, abban az alacsony dózisban, amit a szemfesték tartalmazott, az ólom nem ártott, hanem valóban az egészséget szolgálhatta. Kis mennyiségben ugyanis nitrogén-oxid termelésére készteti a szervezetet, ami pedig stimulálja az immunrendszert, ezáltal segíti a baktériumokkal szembeni védekezésben. Attól függően, hogy mennyi szemfestéket használt, változott a viselő nitrogén-oxid-szintje, de akár 240%-ra is rúghatott.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Amatore véleménye szerint az ókori egyiptomiak tisztában lehettek ezzel az immunerősítő hatással, és bár vallási motivációik is lehettek, de egyáltalán nem csak az istenek védelmében bízva festhették zöld-feketére a szemeiket.

Az ókori Egyiptomban a szem kifestését egyébként komoly, szakértelmet kívánó feladatként értelmezték. Nem véletlen, hogy a műveletre a "sesh" szóra visszavezethető hieroglifikus kifejezés vonatkozik, ami annyit tesz, bevésni. Bár a férfiak és a nők egyaránt viseltek szemfestéket, a tehetős nőket sminkelték legkörülményesebben. A folyamat előtt felkészítették a bőrt. Holt-tengeri só segítségével frissítették az arcot, és tejben mosakodtak. A mézes-tejes arcpakolás is népszerű volt. Miután mindennel készen voltak, csak akkor következhetett a szemfesték felvitele.

Hogy nézett ki Kleopátra?

A legendák szerint nagyon szép volt, de milyen lehetett valójában? Korabeli pénzérmék és szobrok alapján elkészítették a képmását.

Így nézett ki valójában a gyönyörű Kleopátra: rekonstruálták az arcát

Elolvasom
Ezt is szeretjük