Rejtett sírhelyekre bukkantak Egyiptomban: megdöbbentő állapotban maradtak fenn
Katonai temetőnek hitték, pedig egészen más célt szolgált.

egyiptomi-lelet kep
beauty and style
Top olvasott cikkek

Három eddig ismeretlen, a becslések szerint körülbelül 2000 éves egyiptomi sírra bukkantak a régészek. Amikor már mindenki szentül meg van győződve arról, hogy az egyiptomi történelmi emlékeket csaknem maradéktalanul feltárhatták a tudósok, újabb és újabb rejtélyek kerülnek a felszínre.

Északkelet-Egyiptomban ugyanis most újabb három ókori síremléket fedeztek fel az archeológusok. A leletek feltárása közben használati tárgyakat, csontokat, agyagdarabokat és különböző méretű szarkofágokat is találtak, ezek az emlékek segíthetnek körvonalazni a környéken lakók életét és halálát is.

Évszázadokig itt temetkeztek

Az agyagtöredékek elemzése során kiderült, hogy a temetkezések több évszázadon keresztül zajlottak a sírhelyeken. Többek között származtak emlékek az első perzsa uralom idejéről - ami Krisztus előtt 525-től 404-ig tartott -, valamint a Nagy Sándor uralkodásának kezdetétől, Kr. e. 332-től egészen a római birodalom Kr. u. 395. évi kettészakadásáig tartó időszakból is.

egyiptom

Ajman Ashmawy, a műemlékvédelmi minisztérium vezetője szerint ez arra utal, hogy a Kairótól mintegy 200 kilométerre található terület hosszú időn keresztül egy nagy nekropoliszként szolgálhatott.

Városi temető lehetett

Ali al-Bakry, az ásatások vezetőjének elmondása szerint a három síremlékben talált csontok arról tanúskodnak, hogy különböző korú férfiakat, nőket és gyermekeket egyaránt temethettek itt, így inkább egy nagyváros temetője volt, nem pedig katonai temetkezésre tartották fenn, ahogy azt korábban feltételezték.

A cikk az ajánló után folytatódik

Eddig hat szarkofágot, egy fából készült koporsót és 15 sírkamraként szolgáló lyukat fedeztek fel a sírhelyeken. Az egyiptomiak aprólékos előkészítési munkájának és temetkezési szokásaiknak köszönhetően évezredek távlatából is meglehetősen jó állapotban fennmaradt emlékek kerültek elő.

A munkálatok még 2015-ben kezdődtek el a Nílus szomszédságában található Samalut városa közelében, ahol májusban szintén találtak 17 múmiát szarkofággal és két papiruszívvel együtt. Az ásatásokat folytatják, a feltárást pedig az egész világ kíváncsian figyeli.

Ezt is szeretjük