Kiderült: ők is segítenek a menekülteken, csak keveset hallasz róluk
Az egyházi szervezetek is segítenek a menekülteken, de valakik inkognitóban teszik.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Erdő Péter bíboros csütörtöki kijelentésén sokan felháborodtak. A hazai katolikus egyház feje ugyanis azt mondta, hogy ha egyháza tagjai befogadnák a menekülteket, bűncselekményt követhetnének el. Közben Ferenc pápa arra szólította fel a katolikus plébániákat, hogy fogadják be a menekülteket.

Kutakodtunk a nagyobb egyházaknál és segélyszervezeteiknél, hogy milyen formában veszik ki a részüket a menekültkrízis kezeléséből.

A katolikusok segítenek, csak titokban

Erdő Péter csütörtöki, nagy port kavart kijelentése után hétvégén az Indexnek már azt mondta, hogy a Karitász, a katolikus segélyszervezet kint van a terepen, segít a menekülteknek, de inkognitóban, mivel sokan nem fogadták el a segítséget a keresztény jelképek miatt.

Megkerestük a Karitászt, amelynek a munkatársai főként a befogadó állomásokon aktívak. "A Katolikus Karitász folyamatosan tartja a kapcsolatot a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatallal, valamint a befogadó állomásokkal. A táborvezetők tájékoztatása, kérése alapján számos alkalommal segítettük adományokkal a menekültek ellátását" - írták. A Karitász a tranzitzónákban történő segítségnyújtás lehetőségét is keresi.

A reformátusok összefogásra buzdítanak és gyógyszereket adnak

A Magyarországi Református Egyház részéről Bogárdi Szabó István püspök még egy múlt heti konferencián kérte arra az egyház jelen lévő tagjait, hogy bővítsék a Menekültmisszió eddigi tevékenységét.

"A református egyház számára a menekültek segítése nem új keletű dolog, hiszen közel tíz éve, 2006 óta működik Menekültmissziója, az MRE saját forrásaiból, amerikai és európai partneregyházak támogatásával, illetve pályázati forrásokból. A református egyház e kritikus helyzetben a korábbinál is nagyobb hangsúlyt helyez a menekültek közötti szolgálatra és széles körű összefogásra buzdít mindenkit" - írták a konferenciáról szóló közleményben, amit lapunkhoz is eljuttattak.

Augusztustól a református egyház orvosi segítséget nyújt, valamint gyermekfoglalkoztató délutánokat szervez a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal debreceni Menekülteket Befogadó Állomásán. Heti rendszerességgel általános orvosi ellátást, nőgyógyászati szakellátást és alapgyógyszereket biztosít a tábor lakói számára. A táborban élő gyermekekhez heti kétszer önkéntesekkel kreatív játékokat, sportszereket, társasjátékokat juttatnak el.

Az MRSZ önkéntesei és munkatársai szeptember 2-án a Keleti pályaudvarnál ivóvizet, higiéniai eszközöket és élelmiszert osztott szét a várakozók között - közölték.

A Máltai és az Ökomenikus Szeretetszolgálat is régóta a terepen van

A Máltai Szeretetszolgálat autóit többször is lehetett látni a tranzitzónáknál, de az Ökomenikus Szeretetszolgálat is régóta segít a menekülteknek. Utóbbi azzal tűnt ki az utóbbi hetekben, hogy Lévai Anikó segítségével láttak el menekült gyerekeket a befogadó állomásokon. "A segélyszervezet július 1-jén 1 millió forint értékben adott át gyermekételeket és -ruhákat, valamint higiéniás csomagokat a nagyfai befogadó állomáson tartózkodó családok támogatására. Ezt a segélyakciót a Magyarországi Evangélikus Egyház 1 millió forintos felajánlása tette lehetővé" - tudtuk meg a segélyszervezettől.

Bár a Baptista Szeretetszolgálat nem reagált megkeresésünkre, honlapjuk alapján adományokat fogadnak a menekültek számára.

Fotók: Fekete Dániel/Ökumenikus Segélyszervezet

Ezt is szeretjük