Egyetlen fotó tette őket világhírűvé
Nézd meg a képeket!
Bizonyára nem akartak világhírűvé válni azért az árért, melyet fizettek érte. Mégis megtörtént.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy megrázó újságcikk is képes arra, hogy felrázza a világot, egy jól sikerült fénykép azonban annál inkább. Elég ugyanis egyetlen hosszabb pillantás egy felvételre, és az ember máris elborzad azon, milyen sanyarú sors jutott egyik-másik népnek, milyen súlyos katasztrófát kellett átélniük azoknak, akikre lecsapott a természet ereje, vagy milyen következményei vannak az ember korlátokat nem ismerő hatalomvágyának.

A következő felvételek utóbbiról árulkodnak, és rövid idő alatt bejárták a világot. Szereplőik ma már világhírűek - annak ellenére, hogy nevüket csak kevesen tudják, esetleg senki sem, és annak ellenére, hogy akarták volna.

A világ megrázó arca

A 20. század végén az apartheid részeként a dél-afrikai kormány új rendeletet hozott. Betiltotta az afrikai nyelv használatát, és büntetést helyezett kilátásba azok számára, akik mégis szájukra vették azt. A rendelkezések heves indulatokat váltottak ki, és következményként 1976-ban diáklázadás tört ki az dél-afrikai Sowetóban. Az állami rendőrség, hogy megfékezze a diákokat, belelőtt a tömegbe. Az első áldozatuk a 13 éves Hector Pieterson volt, aki Mbuyisa Makhubo karjaiban tért örök nyugalomra, miközben a fiú épp a tömegből próbálta kimenekíteni sebesült társát.

A képet Sam Nzima készítette, aki éppen a helyszínen tartózkodott, és sajnos csak sok gyötrelmes év után tudta nyilvánosság elé tárni a méltán világhírű fotót. Azóta június 16-a a fiatalok nemzeti ünnepe lett, és a tragikusan elhunyt Pietersonról emlékmúzeumot neveztek el.

A terrortámadás áldozata

Minden amerikai és a világ más részén élők többsége is biztosan meg tudná mondani, hogy mivel volt elfoglalva 2001. szeptember 11-én, amikor a New York-i Word Trade Center összeomlott.

A sebesült Hector Peterson
A WTC-ből zuhanó férfi

A tragédia hihetetlenül megrázó volt, és egy ember kivételével az élő közvetítéseket mindenki szájtátva bámulta. Ez az ember pedig Richard Drew volt, aki 9 óra 41 perckor lenyomta a fényképezőgép gombját, és lekapta az ismeretlen, zuhanó embert, aki - sajnos sok más társához hasonlóan - inkább választotta a halálos ugrást, mint azt, hogy bennégjen a Világkereskedelmi Központban.

A képet a legtöbb amerikai lap és külföldi újságok tömkelege publikálta, méghozzá egész oldalon.

Szélfútta zászló Berlinben

1945-ben szovjet katonák, név szerint Abdelhakim Iszmajlov, Alekszej Kovaljov és Leonyid Goricsev kitűzték a Szovjetunió zászlaját a berlini Reichstag tetejére. A zászló Berlin elfoglalását jelentette, a képet pedig Jevgenyij Haldej készítette, aki a TASZSZ hírügynökség tudósítójaként örökítette meg a különleges pillanatot.

A fotót sokan beállítottnak, utólag megrendezettnek tartják a mai napig, ráadásul nem ez az egyetlen fotó, ami a kitűzésről készült. Számos hasonló kép született, ez a tény pedig még több alapot ad annak a feltételezésnek, hogy valójában nem spontán felvételről van szó - ám mégis ez az egyetlen, ami bejárta a világot.

A központi szereplő, Iszmajlov, aki több kitüntetéssel és érdemrenddel is büszkélkedhetett, idén februárban hunyt el, 94 éves korában.

A béke csókja

A dátum 1945. augusztus 14. Az akkori amerikai elnök, Harry S. Truman bejelentette, hogy véget ért a második világháború. New Yorkban az emberek a Times Squarre vonultak, és ünneplésbe kezdtek.

Jevgenyij Haldej fotója
Alfred Eisenstaedt képe

Alfred Eisenstaedt fényképész sem volt rest, kapta a gépét, és a tömeggel együtt az utcára vonult. A Broadway és a Hetedik sugárút találkozásánál bukkant rá egy tengerészre, aki az összes szembejövő nőt, legyen szó öregről vagy fiatalról, szőkéről vagy barnáról, végigcsókolt. Közöttük a képen látható Edith Shain ápolónőt, aki fehér nővérruhájában tökéletesen kiemelkedik a kép közepéről.

A felvétel elsőként a Life magazin címlapján jelent meg, világhírűvé téve Eisenstaedt-et - a kép azóta a történelem egyik legismertebb fotójává nőtte ki magát. Amit azonban kevesen tudnak, az az, hogy a híres-neves csók után egy pofon is elcsattant a felbőszült ápolónő részéről. A hölgy idén hunyt el, 91 éves korában, a tengerész kilétével kapcsolatban azonban csak találgatni lehet - a legelterjedtebb, hogy egy bizonyos Carl Muscarello volt a tettre kész ifjú.

Fotók: thepirata.com, esquire.com, jonahprobell.com, thebigredapple.net.

Ezt is szeretjük