Így vehetsz 400 forintért szicíliai nyaralót - Egyre több kis olasz településen vannak "egyeurós házak"

Egyre több Olaszország elnéptelenedő településein az eladó ingatlan.

Egyeurós házak
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Szicíliát, azt hiszem, senkinek nem kell bemutatni. Az olasz szigeten turisták ezrei fordulnak meg szezonban, egyik kisvárosát pedig Olaszország legszebb helyének választották.

Mindezek ellenére az ország kisebb településein komoly problémát okoz az elnéptelenedés, emiatt pedig rengeteg az eladó ingatlan, amiket gyakran nevetséges összegekért árulnak. Arról, hogy az "egyeurós házak" mennyire csapdák, avagy sem, a Pénzcentrum írt bővebben.

"Egyeurós házak" Olaszországban

A festői Szicílián egyre szaporodnak az olyan, többnyire rossz állapotban lévő épületek, amiket magyarországi viszonylatban meglepően olcsón árulnak. 19 milliótól egészen egy euróig terjed ingatlanok ára - jól olvastad, bizonyos házakat 400 forintért birtokba vehetsz.

GettyImages-2153875781
Fotó: gui00878 / Getty Images Hungary

Az "egyeurós házak" gyakorlatilag egy ingatlanprogram arra, hogy újraélesszék a kihalt falvakat, és megtöltsék azt lakókkal. A romos nyaralók megvásárlásától és felújításától a gazdaság fellendülését, illetve a helyi munkaerő és alapanyag iránti kereslet megnövekedését várják. A kampány, mondhatni, sikeres: az évek során sok európai figyelt fel a 400 forintos ingatlanokra, hiszen még a munkálatokkal együtt is egészen kedvező áron élvezhetjük az olasz napsütést.

Mielőtt azonban megvennéd a repjegyed Olaszországba, érdemes kellően informálódni. Ezek az épületek ugyanis tényleg nagyon rossz állapotban vannak, gyakorlatilag lakhatatlanok. Az emeletes házak emeletei gyakran járhatatlanok, a padlók és házak falai lyukasak. Aki mégis vásárlásra adja a fejét, gyakorlatilag inkább egy telket birtokol, amire egy teljesen új épületet húz fel. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

A konkrét ingatlan mellett érdemes az adott települést is körbejárni és megnézni. Vannak ugyanis olyan falvak, amik elképesztően rossz infrastruktúrával rendelkeznek, sok otthonban még vezetékes vízhálózat sincs. Sok lakás megközelíthetetlen autóval, mert olyan szűk utcákon és meredek lépcsőkön vezet fel hozzá az út - ezt is érdemes mérlegelni.

Bár náluk a leggyakoribb, nem csak Olaszországban lehet 400 forintért ingatlant venni. Franciaországban, Kanadában és Skóciában is vannak betelepítési kísérletek. Összességében akármilyen kecsegtető, hogy aprópénzből aperolozzunk Szicíliában, érdemes újraszámolni a felmerülő költségeket, és csak akkor belevágni, ha elég tőkénk van hozzá.

Éhező szülők, közel 3 millió szegény magyar: szomorú dolgok derültek ki egy friss kutatásból

Lesújtó adatokat közölt az Egyensúly Intézet.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük