Akkora katasztrófa közelít, hogy a kormány sem mer odanézni?
Mégis lenne pénz rendbe tenni az egészségügyet, csak másra megy el az összeg?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Közhely, és persze tény, hogy diplomával általában többet lehet keresni, mint anélkül. Nagyon nehéz erre a statisztikai tényre nem furcsán tekinteni, ha azt látja valaki, hogy egy diplomás ápoló havi nettó 105 ezer forintot vihet haza. Ugyanis ennyi egy szakképzett, diplomás ápoló alapbére Magyarországon. Szerdán tüntettek az ápolók, és ha nem rendezik helyzetüket, több százan egyszerre mondhatnak fel ősszel. De vajon meddig várnak a döntéshozók? Mert úgy látszik, hogy a pénz amúgy meglenne, mégis érthetetlen, miért nem lép senki.

Diplomával 105 ezer forintot keresni

Nem csoda, hogy sok diplomás ápoló Németországban, Ausztriában vagy más uniós országban köt ki. Ott ugyanis ilyen munkakörben akár félmillió forintot is meg lehet keresni - persze az élet is drágább, de nyilván nem ennyivel.

Ezzel szemben itthon egy diplomás ápoló 105 ezer forintot kap alapbérként, ami mellett túlórázni kell, de sokan még mellékállást is vállalnak egy kis plusz jövedelemért. Márpedig könnyen belátható, hogy ezeknek az embereknek a munkája aligha pótolható vagy spórolható meg, egy kórház ugyanis jó ápolók nélkül olyan, mint orvosok nélkül.

Egyes becslések szerint orvosok és ápolók az utóbbi években már tízezres nagyságrendben hagyták el az országot vagy módosítottak pályát – hivatalos adatok szerint 16 ezren - a rossz munkakörülmények és az alacsony bérek miatt. Ilyen helyzetben szinte katasztrofális lehet, ha egyszerre felmond több száz ápoló. Márpedig a Semmelweis-napi demonstráción az EMMI-nek átadott petíciót ilyen nagyságrendben írták alá a tudósítások szerint, és ha nem történik érdemi előrelépés, szeptember 30-án életbe lép felmondásuk.

Vannak dolgok, amikre mindig jut pénz

Egy kicsit azért furcsa mindig az egészségügy szenvedését szemlélni, mert szinte minden erről szóló szomorú hír mellett egy időben megjelenik valami olyan bejelentés, amely arra utal, hogy itt valójában van pénz, csak éppen másra.

Most éppen az olimpia budapesti megrendezése téma az egészségüggyel párhuzamosan. Nagyvonalú becslések szerint is bőven 1000 milliárd forintba kerülne a rendezés. Hogy ez mekkora összeg, és milyen hatása lehetne az egészségügyre, persze nehéz pontosan megmondani, de azért nagyjából sejthető. Idén a költségvetésben az Egészségbiztosítási Alapra előirányzott keret 1912 milliárd forint. Ennyit költ várhatóan a kormány a biztosítottak ellátására. De az egész háziorvosi és ügyeleti ellátásra nagyjából 630 milliárd forintot szán a kabinet, a kórházak tevékenységére 1700 milliárd forint jut.

Az 1000 milliárd tehát igen komoly változásokat hozhatna az egészségügyben, persze mellé még fenntarthatóvá kellene tenni a rendszert, hogy ne kerüljön egy év múlva ismét ugyanolyan helyzetbe az ágazat, mint előtte. Viszont a felháborodott szakdolgozók ügyét most azonnal kell rendezni, hiszen egyre kevesebben maradnak, és szeptemberben tömeges felmondás várható. Annak pedig biztosan komoly következményei lennének a már most is sokat kárhoztatott egészségügy helyzetére.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezt is szeretjük