Te hol laksz?

Az életedbe is kerülhet!

Miért szaporodik a rejtélyes betegségek száma, és mi az oka annak, hogy Magyarországon egyre rövidebb ideig élnek az emberek?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A születéskor várható élettartam az 1990-es években az 1930-as évek értékére esett vissza: évente 33 ezren haltak meg rosszindulatú daganatos betegség miatt.

Jelenleg 1 millió alkoholista él az országban, ráadásul a magyarok világelsők az egy főre jutó cigarettafogyasztásban. Az egészségromlás ilyen óriási mértékéért azonban nemcsak az egyén a felelős.

Szerencsétlen egybeesések

A fokozódó környezetszennyezés, az egészségtelen munkakörülmények, a megoldatlan lakásviszonyok mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre több ember betegszik meg. Az általános egészségromlás okait 90%-ban a társadalmi és a biológiai környezet romlásában kell keresni.
A betegség sok károsító tényező szerencsétlen együtthatásakor jelenik meg: azok, akik több kockázatos tényező kereszttüzében élnek, hamarabb vesztik el testi és lelki egyensúlyukat.

Budapesten, a VII. kerületben élő férfiak átlagosan öt évvel korábban halnak meg, mint azok, akik a zöldövezeti XII. kerületben laknak. A Belváros ólomszennyezettsége időnként huszonhétszeresig terjedő mértékben múlja felül a határértékben megadott szintet. A benzpirén - rákkeltő szénhidrogén - szennyezettség gyakran húsz-harmincszorosan lépi túl az engedélyezettet. A légúti asztma előfordulása Budapesten az elmúlt évtizedben a kétszeresére emelkedett.

Nem foglalkozunk az egészséggel

A fejlett országokban évtizedek óta a nemzeti jövedelem 8-10%-át fordítják egészségügyre, hazánkban alig 4%-át. Holott a környezetszennyezés, a dohányzás, az idegeskedés és a munkahelyi ártalmak megszüntetésével a daganatos betegségek 80%-a megelőzhető lenne! Elsődleges kiváltó okként az összes daganatos megbetegedés tizedét munkahelyi ártalom okozza.

Dr. Farkas Ilona, a Rák Ellen az Emberért, a Holnapért Alapítvány titkára szerint a polgár maga is sokat tehet egészségéért. Meg kell tanulni a vegyi anyagok szakszerű használatát a háztartásban és a munkahelyen egyaránt. Nem célszerű szoláriumozni, a déli órákban napozni, és ha máshogy nem megy, igenis el kell költözni a szennyezett területekről, az engedély nélküli szemétlerakók szomszédságából, elektromos erőművek közeléből.

Tudtad?
A nagy teljesítményű elektromágneses sugárzás valószínűleg növeli a leukémia és az idegrendszeri elváltozás kockázatát. A kockázati tényező egyes tudósok szerint kétszerese a normál állapoténak, habár az amerikai tudományos akadémia néhány hónappal ezelőtt közzétett hároméves vizsgálata során nem talált egyértelmű bizonyítékokat.

A doktornő azt is hangsúlyozza, hogy az egészség és a betegség nem választható szét pontosan. Az az ember is érezheti egészségesnek magát, aki combnyaktörés miatt fémbeültetésre szorult, vagy az a cukorbeteg is, aki folyamatos inzulin-injekciókkal tartja karban állapotát. Az ember együtt él sokfajta maradandó károsodással, aminek visszafordítására nem képes az orvostudomány, de kezelésére annál inkább!

Dr. Tompa Anna, az Országos Munka- és Üzemegészségügyi Intézet munkatársa azt kutatja, miért növekszik a rákos megbetegedések gyakorisága a jóléti társadalmakban. Tanulmányában leírja, hogy az ősi kultúrákban a helyes életmód örökségként szállt apáról fiúra. Úgy vélték, hogy a betegség "rontás", az ember szenvedésével bűnhődik vétkeiért. Tapasztalati tényekre alapozott tudással rendelkeztek arról, hogyan lehet a betegséget megelőzni. Az arab, a zsidó és az egyiptomi kultúra vallási törvényei igen jó gyakorlati tanácsokat adtak a fogyasztható ételekről, megszabták, hogy mi mivel ehető együtt. A böjt és a meditáció a test és a lélek megtisztulását szolgálta.

Tudtad?
Az ősi törvények a tisztálkodás gyakoriságát, a testmozgás jellegét, a szexuális érintkezés módját is szabályozták. A férfiak körülmetélésével jelentősen csökkentették a nemi betegséget és a nemi szervek rákos daganatát: ha a nő körülmetélt férfival élt házaséletet, az számára kisebb kockázatot jelentett, kevesebb esélyt a méhnyakrákra.
A modern vallások közül elsősorban a mormonok és az adventisták vették át az egészségügyi előírásokat. Ma ezek a vallásos emberek alkotják az amerikai társadalom legegészségesebb népcsoportját.

Évi 4 millió liter kosz tüdőnként

Hazánk a világ kén-dioxid-termelésének 1%-át engedi a levegőbe. A levegőbe bocsátott szennyező anyagok nagy része pedig visszahullik a talajra, és ezzel kétszeresen szennyezi a környezetet.

Kertai Pál vizsgálataiból kiderül, hogy a lakosság 45%-a szennyezett, 30%-a pedig súlyosan szennyezett levegőjű területen él. Ez jelentős kockázati tényező, mert az emberi tüdő 100 négyzetméternyi légzőfelületén percenként 100 liter levegő áramlik át, ami lehetővé teszi az oxigéncserét, de egyben a szennyeződés bevitelét is. Egy év alatt a légutakban 4 millió liter szennyezett levegő fordul meg, ezt kell a szervezetnek óriási energia befektetésével megszűrnie. Vagyis a légzés révén az ember biológiai levegőtisztítást végez.

Ivóvíz a csatornából

Magyarország óriási iparvidékek vízgyűjtő területe. A folyók 94%-a külföldről érkezik szennyezetten, majd itthon tovább folytatódik a pusztítás. A folyók tisztítatlanul fogadják be a szennyvizet, a nagyvárosok csatornái a Dunába és a Tiszába vezetnek, holott az ivóvizet is ezekből a folyókból nyerik. A klórozott ivóvíz 13 féle rákkeltő klórvegyületet tartalmaz. Az ivóvíz minőségének éves vizsgálata során az Országos Közegészségügyi Intézet a vízminták felét találja egészségre ártalmasnak. A kutak 87%-a kifogásolható minőségű vizet ad, ami jól mutatja a talajvíz szennyezettségét.

Budapest lakossága napi 1 millió köbméter szennyvizet termel, a szennyvíztisztító képesség ennek kevesebb, mint egyötöde. A többi szenny egyenesen a Dunába ömlik!

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

1996 végére elkészült Budapest részletes rendezési terve, azonban a továbbiakban sem jut pénz új szennyvíztisztító létesítésére. Az apró javulást csak a meglévő tisztítóművek kapacitásának fokozása adná.

Tudtad?
Magyarország lakosságának 40%-a él csatornázatlan területen, ahol a mosószer, az ürülék közvetlenül a talajba kerül. Az ivóvízbe jut a pazarlóan használt növényvédő szer, műtrágya és rovarirtó is. A növényvédő szerek hatóanyagai pedig idegrendszeri károsodást, májártalmat, rákos sejtburjánzást okozhatnak. Alkalmazásuk során csökken a növények létfontosságú ásványianyag-, vitamin- és nyomelem-tartalma. Az elfogyasztott hússal pedig rengeteg vegyszer, és hormon - amivel az állatot kezelték - kerül a szervezetbe.
Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, és érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin júliusi számát.
Ízelítő a tartalomból:
  • Strandsportok
  • Hellinger-terápia
  • Hűsítő nyári koktélok
  • Fogyj matek nélkül!
  • Mérgező nyári ínyencségek
  • Prognos teszt - Tested energetikai tükre
Olvass bele a júliusi szám tartalmába:
Ideál Magazin 2008. július »
Ezt is szeretjük