Egészséges kisfiúnak adott életet egy tüdőtranszplantált anya a Semmelweis Egyetem klinikáján

Magyarországon először születhetett tüdőátültetett anyának gyermeke a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján.

Egészséges kisfiúnak adott életet egy tüdőtranszplantált anya a Semmelweis Egyetem klinikáján
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarországon először születhetett tüdőátültetett anyának gyermeke a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján.

A tüdő- és szívtranszplantáltak terhessége csak különleges esetben, alapos felkészítés és szigorú ellenőrzés mellett engedélyezett a magas kockázati tényezők miatt, éppen ezért a világban sem gyakori, hogy a transzplantáltak terhességet vállalhatnak. A 3140 grammal született kisfiú a szakorvosok elmondása szerint érett, egészséges, az édesanyja is jól van, mindketten elhagyhatták a klinikát, írja a Semmelweis Hírek.

Egészséges kisfiúnak adott életet a tüdőtranszplantált anya

Extrém eset, hogy transzplantált személy gyermeket szülhet, hiszen bármilyen komplikáció lép fel a szervátültetés következtében, az az anya és a születendő gyermek életét is veszélyezteti - mondta el dr. Bohács Anikó, az anya poszt-transzplantációs kezelőorvosa. A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának docense kiemelte, Magyarországon ez az első eset, hogy szív- vagy tüdőtranszplantált páciens szülhetett gyermeket - de ez a világban sem gyakori. Ugyanis magas a kockázata a beültetett szerv kilökődésének.

A szakember kifejtette, számos előzetes és közbenső feltételnek kell megfelelni ilyen esetben a gyermekvállaláshoz. A hazai és nemzetközi ajánlások feltételként szabják a beültetett szerv stabil működését, ezért legalább három évnek el kell telnie a beültetés után. Összességében elmondható, hogy orvosi szempontból csak egy nagyon tervezett várandósságot lehet vállalni ilyenkor - hangsúlyozta dr. Bohács Anikó.

2019 áprilisában dr. Rényi-Vámos Ferenc végezte el a tüdőtranszplantációt Budapesten az Országos Onkológiai Intézet bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikáján. A professzor elmondta, hogy 2015-ben hajtották végre az első teljes tüdőtranszplantációt Magyarországon, és azóta már több mint 100 ilyen műtétet végeztek. A kismamánál az egyik legnehezebb transzplantációt kellett elvégezni, mert idiopathiás pulmonális hipertóniája volt, amely egy ritka betegség. A professzor kiemelte:

- Fantasztikus, hogy ebből a szörnyű kórból úgy épült fel, hogy még egy kisbabának is életet tudott adni. Így itt egyszerre két életet is megmentettünk. Ez is azt jelzi, hogy a transzplantációs program jól működik, kiválóak az eredmények - fogalmazott dr. Rényi-Vámos Ferenc.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hüvelyszárazság enyhítése hormon nélkül!

Az égő, feszülő érzéssel, nehézkes együttlétekkel járó hüvelyszárazság a változókornál korábban is kialakulhat. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segít enyhíteni a panaszokat. A kozmetológiából jól ismert hialuronsav mellett gyógynövények kivonatát tartalmazza. A Cikatridina használata a menopauzában tartósan ajánlott, a terhesség és szoptatás alatt pedig az orvos ajánlása szerint.

A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

Dr. Bohács Anikó elmondta, hogy az 1992-es születésű (harmincéves) nő nagyon jól együttműködött kezelőorvosaival, több mint fél évet foglalkoztak a felkészítésével, átgondolva a lehetséges szövődményeket is a terhességet megelőzően. A komplikációmentes szülést nagyban segítette, hogy nem voltak társbetegségei, ellenanyagok nem termelődtek a beültetett szervvel szemben, továbbá semmilyen kórokozója és kilökődési folyamata sem volt.

A császármetszéssel történő szülést dr. Bánhidy Ferenc egyetemi tanár, általános rektorhelyettes, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese vezette le. A 3140 grammos, érett, újszülött kisfiú a Balázs nevet kapta. Édesanyjával már elhagyhatták a klinikát, írja a Semmelweis Hírek.

30 éve fagyott embriókból születtek ikrek Amerikában: ez lehet az új rekord

Az embriókat 1992. április 12-én fagyasztották le.

30 éve fagyott embriókból születtek ikrek Amerikában: ez lehet az új rekord

Az embriókat 1992. április 12-én fagyasztották le.

Elolvasom

Kiemelt képünk illusztráció, forrás: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük