Ezt a Guinness-rekordot már soha nem lehet megdönteni - 18 napon át volt ébren Robert McDonald

1997 óta nem lehet megdönteni az ébrenlét világrekordját.

Ezt a Guinness-rekordot már soha nem lehet megdönteni – 18 napon át volt ébren Robert McDonald
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Aki időnként belepillant a Guinness-rekordok Könyvébe, rácsodálkozhat, hogy mennyire találékony is az emberi elme, és/vagy milyen rettentően unatkozhatnak egyesek, hogy ilyen marhaságokat találnak ki. Van, aki 459 darab szívószálat gyömöszölt szájába, míg más egy perc alatt 47 WC-deszkát tört szét a fején. És rengetegen vannak olyanok az elmúlt évszázadban, akik a nem alvás világrekordját igyekeztek megdönteni.

Hány napon át lehet ébren maradni?

A nem alvás világrekordját először az 1950-es években próbálták meg felállítani - majd ezt követően számtalanszor megdönteni. Az első ember, akinek odaítélték az „álmatlansági” rekordot, egy Dave Hunter nevű rádiós DJ volt, aki 1959-ben Peter Tripp-pel, egy másik népszerű rádiós DJ-vel egy időben próbálkozott a mutatvánnyal. A 23 éves Hunter nem használt stimulánsokat, és végül 225 órán (9 nap, 9 órán) át volt ébren. Rekordjának azonban nem örülhetett sokáig, mivel egy harmadik rádiós DJ (úgy tűnik, esetükben ez egyfajta hobbi) még ugyanabban az évben megdöntötte. A szintén 23 éves Tom Rounds 260 órán (10 nap, 20 órán) keresztül tudott ébren maradni.

A ’60-as években azonban ez a rekord is megdőlt: egy 17 éves középiskolás, Randy Gardner 1964-ben kóla, hangos zene és a hideg vizes zuhany segítségével 264 órán (11 napon) át tudott ébren maradni. A ’60-as években még négy alkalommal, majd a ’70-es években további két alkalommal döntötték meg a világrekordot. Hogy mitől ilyen népszerű ez a rekordkísérlet, nehezen érthető…

Több mint 18 napon át volt ébren Robert McDonald

A nem alvás világrekordját azonban 1986 óta a kaliforniai Robert McDonald tartja 453 óra és 40 perc (18 nap 21 óra 40 perc) egyhuzamban ébren töltött idővel. Bár az akkor 27 éves kaszkadőr hegyet mászott és motoros mutatványokat is végrehajtott, valószínűleg ez volt élete legveszélyesebb próbálkozása. A több mint kéthetes ébrenlét során lefogyott és nehezen emlékezett dolgokra.

És hogy miért nem lehet megdönteni az általa csaknem 40 évvel ezelőtt felállított világrekordot? Egyfelől azért, mert az alvásmegvonással járó rekordkísérleteket az egészségügyi kockázatok miatt 1997 óta nem figyelik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

A napokon át tartó ébrenlét a motoros kontroll zavarát okozza, negatívan hat az észlelő- és analitikai képességre, a memóriára, hallucinációkkal, téveszmékkel jár együtt. Összességében az alváshiány az Alzheimer-kórhoz hasonló tüneteket idéz elő. Ezek a problémák jellemzően néhány nap alatt megoldódnak, de a szakemberek az esetleges hosszú távú rizikók miatt nem kockáztatnak meg több rekordkísérletet.

Másfelől az első rekordkísérletek óta az alváskutatók már felfedezték az úgynevezett mikroalvás létezését. Ezek a néhány másodpercig tartó, pillanatnyi alvások befolyásolhatják az eredményeket, miközben nagyon nehéz ellenőrizni őket. Szinte biztos, hogy a napokon át tartó ébrenlét során a rekorderek idejük jó részét mikroalvással töltötték.

Ő a világ valaha volt legmagasabb tinédzsere - A 17 éves Olivier tehetséges kosárjátékos

Oliver Rioux 2020-ban nyerte el a legmagasabb tizenéves Guinnes Rekorder címet, melyet 231 cm-ével azóta is tart.

Elolvasom

Forrás: www.guinnessworldrecords.com

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük