Itt nézheted meg, hogy ellopták-e az e-mail címed és a jelszavad: csak egy kattintás
Ha a te adataidat is ellopták, gyorsan tedd meg a következő biztonsági intézkedéseket.

email
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Több mint 2 és félmilliárd e-mail cím és jelszó szivárgott ki a közelmúltban több ezer különböző forrásból a Troyhunt beszámolója szerint. Az óriási adathalmazt csak Collection #1, vagyis egyes számú gyűjteményként emlegetik, és közülük 773 milliót már feltöltöttek a Have I Been Pwned nevű weboldalra.

Ezen a honlapon keresztül mindenki ellenőrizheti, hogy az ő fiókját is érte-e támadás. Egyszerűen be kell írni az e-mail címet az email address szöveggel ellátott mezőbe, majd a pwned? gombra kattintani. Ha az eredmény zöld képernyő, és a Good news - no pwnage found! felirat fogad, szerencsésen megúsztad, az adataid nagy valószínűséggel nem kerültek illetéktelen kezekbe.

Ha viszont piros képernyővel találod szembe magad, melyen az Oh no - pwned! szöveg olvasható, ideje tenned néhány biztonsági lépést. Első körben mindenképp változtasd meg a jelszavad, lehetőleg minél erősebbre, kis betű, nagy betű és szám felhasználásával. Ezt követően érdemes megnézni az aktív bejelentkezéseket.

Mit kell tenned pontosan?

Gmail esetén ezt úgy teheted meg, hogy bejelentkezve, a főoldal jobb felső sarkában található körre kattintasz - ebben vagy a neved kezdőbetűje, vagy a beállított profilképed található -, majd a Google-fiók feliratú kék gombot választod. Itt a négy kis doboz közül a jobb felsőre kattints.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Saját eszközök között böngészd át a jelenlegi bejelentkezéseket, és távolítsd el vagy jelentsd, amelyiket nem ismered. Jó ötlet lehet több lépcsős ellenőrzési módot beállítani, amikor egy alternatív e-mail címen vagy akár SMS-ben kapsz értesítést, ha valaki bejelentkezett a fiókodba.

Ezt is szeretjük