Otthonról is tanulhatsz, ha vezetni szeretnél: egyre többen választják ezt
Ma a vezetők közel fele távoktatásban sajátítja el a KRESZ-ismereteket.

online-tanulas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg az oktatás többi területén még csak fel-felbukkan, addig a gépjárművezető-képzésben fokozatosan az élre tör az online képzés. A teljes értékű online KRESZ-oktatást Magyarországon meghonosító E-Educatio becslései szerint ma a vezetők közel fele távoktatásban sajátítja el a KRESZ-ismereteket, miközben a tanteremben tanulóknak is közel 40%-a használja ezeket az online tananyagokat.

A leendő járművezetők képzése 2012 óta végezhető online tananyagokkal, és ma már a mintegy ezer hazai autósiskola több mint 80%-a használ ilyet az oktatás során.

- A közlekedési hatóság - Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - által akkreditált e-learning KRESZ-tananyagok teljes egészében kiváltják a tantermi képzést, de vannak olyan változatok is, melyek a tanteremben tanulók tudásának elmélyítését és vizsgára felkészülését segítik – mondta dr. Szőcs Károly, a módszert itthon meghonosító E-Educatio Információtechnológia Zrt. vezérigazgatója.

Idén 110 ezernél is többen tanultak így

Az online KRESZ-tananyagokat használók száma évről évre dinamikusan nő, 2017-ben már meghaladja a 110 ezret.

- Idén 72 ezer tanuló választotta az akkreditált e-learning tananyagot elméleti képzésként, akik közül 52 ezren a B kategóriás jogosítvány megszerzését tűzték ki célul. Ez azt jelenti, hogy becsléseink szerint ma már a vezetők közel fele a távoktatási képzést választja, miközben a tantermi tanulóknak is közel 40%-a használja online tananyagainkat - emelte ki a vezérigazgató.

Hatékonyabb tanulás - sikeresebb vizsga

Az online KRESZ-tanulás rohamos elterjedésének oka egyértelműen abban keresendő, hogy a mai fiatalok már az online térben mozognak igazán otthonosan. Szívesebben keresnek rá valamire a neten, és természetesebb számukra, hogy a mobiljukat vagy laptopjukat használják könyvek helyett. Emellett nagyra értékelik a könnyű hozzáférést és a rugalmas időbeosztás lehetőségét is.

- Jól mutatja, a leendő járművezetők mennyire szívesen használják az online tanulást, hogy tulajdonképpen több időt szánnak az e-learning KRESZ-tananyagra, mint a kötelező tantermi óraszám. Számokban ez azt jelenti, hogy a kötelező 28 tantermi órával szemben - ami egyébként 45 perces - az e-learning tananyaggal átlagosan 32 teljes órát töltenek.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Ezek a plusz órák azonban bőven megtérülnek, hiszen ilyenkor nem kell elmenni az oktatás helyszínére, és persze a tantermi képzés mellett is szükség van otthoni felkészülésre. A távoktatás időhatékonysága tehát összességében sokkal kedvezőbb, kevesebb időt kell a jogosítványszerzésre fordítani - árulta el dr. Szőcs Károly. Az alapos tanulás és az - idén a Magyar Minőség eOktatás 2017 Díjat is elnyert - e-learning KRESZ-tananyag hatékonysága erőteljesen visszaköszön a vizsgaeredményekben is.

A közlekedési hatóságtól származó adatok alapján a 2017 első nyolc hónapjában regisztrált, B kategóriás vizsgaeredmények azt mutatják, hogy az e-learning képzési formában tanulók első elméleti vizsgájának 72%-os sikeressége 17%-kal meghaladta a tantermi tanulók átlagát - 55%. Sőt, az online KRESZ-tanulást választók az első gyakorlati vizsga letételekor is jobban teljesítettek a tantermi átlagnál: 59% sikeres vizsgázó az 55%-kal szemben.

Ezt is szeretjük