Megduplázta volna a Fidesz-KDNP a fizetéseket, de valamitől megijedtek

Mégsem lenne olyan jó, ha dupla bért kapnának vasárnap.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A parlament tegnapi ülésén nem tárgyalták, inkább elhalasztották a 100%-os vasárnapi bérpótlék bevezetéséről szóló törvényjavaslat tárgyalását.

Ennek oka az lehet, hogy a dupla bért nem tudnák kigazdálkodni azok a kisboltok, melyek nyitva maradhatnak vasárnap is - legalábbis ezt sejti a döntés mögött a nol.hu.

Meggondolatlan volt a dupla fizetés ötlete?

A javaslatot a fideszes Szatmáry Kristóf nyújtotta be, aki a halasztást azzal indokolta, hogy még egyeztetnek az érintettekkel, bár a lap által megkérdezett érdekképviseletek tagadták, hogy tárgyalnának a kiskereskedelemért felelős miniszterelnöki megbízottal.

Szatmáry és a KNDP-s Harrach Péter javaslata szerint azoknak az üzleteknek, melyek vasárnap is kinyithatnak március 15. után, dupla bért kell fizetniük a dolgozóiknak a hét utolsó napjára. A lap szerint azzal azonban nem számoltak a javaslat megfogalmazásakor, hogy a kisboltokra mekkora terhet is róna ez.

A tavaly decemberben elfogadott törvényjavaslat főszabálya szerint a vasúti, repülőtéri, benzinkúti boltokon, tej- és kenyérboltokon, valamint a gyógyszertárakon kívül csak a családi tulajdonú kisboltok maradhatnak nyitva, de azok is csak akkor, ha a pult mögött álló dolgozó a boltban legalább 20%-os tulajdonnal bír. Nyáron a nyaralóhelyek kisboltjai is kinyithatnak majd.

Nem biztos, hogy jól járnak azok, akik kinyithatnak vasárnap

A nol.hu szerint a kivételbe több tízezer kisbolt tartozhat bele országosan, akikre komoly plusz terhet róhat az, hogy vasárnapra dupla bért kell kifizetniük. Amennyiben ezt nem fedezi a vasárnapi plusz forgalom, akkor ezen boltok közül is sokan választhatják azt, hogy inkább zárva tartanak a hét utolsó napján.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Márpedig a lap szerint egyáltalán nem biztos, hogy a kivételezett kisboltoknak olyan jó lesz. Egy elemzői értékelés szerint ugyanis a kötelező vasárnapi zárásból nemhogy jól, egyenesen hátrányosan jöhetnek ki a kivételt képező kisboltok. Elképzelhető ugyanis, hogy a legtöbben inkább már szombaton, a nagyobb áruházakban beszereznek mindent, amire a hétvégén szükségük lehet.

Ezt is szeretjük