Olyan áremelkedés jöhet, amit sokan megéreznek majd: így spórolna a kormány
Több támogatást is befagyasztana a kormány, ami drágulást okoz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Drágulhatnak a kedvezményes jegyek és bérletek a közösségi közlekedésben. Ennek oka a kormány igyekezete lehet, hogy a kiadásokat csökkentse.

Egyre több hír szivárog ki arról, hogyan spórolna a kabinet. Orbán Viktor már tavaly utalt arra, mire készül.

Befagyasztanák a támogatásokat

A konvergenciaprogram alapján a GDP 45%-a alá szorítaná kiadásait a kormány, a szociális kiadásokat pedig GDP 1%-ával mérsékelnék. A Világgazdaság napilap értesülései szerint Orbán Viktor már alig várta, hogy véget érjen a választási időszak, és nekikezdhessenek a feltehetően sokakat hátrányosan érintő intézkedéseknek.

A közlekedési bérletek és jegyek ára folyamatosan nő, általában az infláció, illetve az üzemanyagok árának emelkedésével. Hogy ebből a kedvezménnyel utazók, például a nyugdíjasok vagy a diákok ne érzékeljenek sokat, a kormány egészíti ki az utazásaik árát.

Most azonban ezt a támogatást a kormány idei szinten befagyasztaná, ami azt jelenti, hogy bármennyivel nő jövőre a közlekedés költsége, azt már meg kell fizetniük a kedvezményesen utazóknak is. Ezt csak a busztársaságokat üzemeltető önkormányzatok enyhíthetik, már ha van rá pénzük.

A nyugdíjon kívül mindent átgondolnak?

A kormány a nyugdíjak reálértékére garanciát vállalt, ráadásul egyre több nyugdíjast tart el egyre kevesebb aktív állampolgár. Ez a rendszer viszont rengeteg pénzt emészt fel, emiatt pedig össze kell húznia a kormánynak a nadrágszíjat, amihez a jelek szerint az utazási kedvezmények befagyasztását választotta.

Az Európai Bizottságnak beadott konvergenciaprogram alapján a gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-támogatások, valamint a közgyógyellátási kiadások sem fognak növekedni, így megmaradnak az idei mértékükön.

Nem lenne újdonság, ha most a kormány nekimenne a szociális juttatások eddig rendszerének. Orbán már tavaly beszélt arról egy londoni lapnak, hogy szerinte egész Európában túl sokat költenek a kormányok szociális célokra.

Ezt is szeretjük