Ilyen az élet egy Down-szindrómás apával - A nehézségek eltörpülnek a szeretet mellett
Nehéz kibírni könnyek nélkül a fiú és beteg édesapja történetét, akik nap mint nap megtapasztalják, mi is a valódi, feltétel nélküli szeretet.

down-szindorma1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Down-szindróma az egyik legismertebb genetikai betegség, Magyarországon évente körülbelül 150-200 gyerek születik vele. Többnyire középsúlyos vagy enyhe értelmi fogyatékossággal jár, emellett pedig számos egészségügyi kockázatnak is ki vannak téve az így élők.

A testi és szellemi hátrányok miatt sok Down-szindrómás egész életében a családja támogatására és segítségére szorul, de sokan az állapotuk ellenére is képesek teljes életet élni, dolgoznak, és sok esetben az ismerkedés, házasság is a terveik között van - hiszen ők is ugyanolyan emberek, mint bárki más.

Csodálatos apa-fia kapcsolat, ahol a betegség nem számít

Bár egyre többen osztják meg szívmelengető történetüket arról, hogy Down-szindrómásként keresik a szerelmet, vagy éppen a házasság élményében is részük volt, a betegségben szenvedők gyerekvállalásáról már ritkábban hallani. Egyrészt saját egészségi állapotuk miatt is nehezebb így kihordani egy magzatot, másrészt a genetikai tényezők is közrejátszanak, hiszen sokan attól félnek, hogy a születendő gyermekük is hasonló állapottal látja meg a napvilágot.

Sader Issa első ránézésre teljesen átlagos, szíriai fogorvostan-hallgatónak tűnik, rendes családi háttérrel és boldog gyerekkorral. Ez így mind igaz, de az ő családja egy dologban különbözik a legtöbb kortársától: édesapja, Jad Down-szindrómával született, a fiú pedig elmondta, milyen hatással volt ez az ő életére is.

Ilyen a mindent elsöprő szeretet

Jad esete még az orvosok szerint is ritka, hiszen Down-szindrómás férfiak nem gyakran vállalnak gyereket, de a fia szerint neki semmi hátránya nem adódott abból, hogy édesapja ilyen betegséggel éli a mindennapjait. Sader szerint szerencséjük volt, mert olyan közegben élnek, ahol mindenki elfogadja, és feltétel nélkül szereti az édesapját, aki nemcsak a társaság középpontja, hanem igazi szeretetbomba, mindenkivel barátságos, senkivel nem vitázik, és a jelenléte mindig feldobja az embereket.

A fiú szerint apja állapota miatt nemcsak a gyerekkora volt felhőtlen, hanem jobb emberré is vált, hiszen már egészen kis korától kezdve megtanulta, mit is jelent az elfogadás és a másokon segítés, így nem csoda, hogy édesapjára a legbüszkébb az egész világon. Ez azonban kölcsönös: ha a fia kerül szóba, Jad szeme elkezd csillogni, és büszkén mesélni mindenkinek, hogy az ő fiából bizony orvos lesz. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Sokan figyelmeztették a családot, hogy nem lesz így könnyű az életük, de Sader ebből semmit nem érzékelt, hiszen ugyanolyan gyerekkora volt, mint bárki másnak, és elmondta: a Down-szindrómások ugyanolyan érzésekkel és célokkal rendelkeznek, mint bárki más, csak éppen nem minden esetben tudják jól kifejezni magukat, de ettől még nem kell elítélni őket.

Nem csak a gyerekeket tanítja meg sok dologra a betegség

Sader története jól tükrözi, hogy semmi hátránya, ellenben rengeteg előnye származott abból, hogy édesapja Down-szindrómás, de ez abban az esetben is igaz, ha a teljesen egészséges szülők gyermeke születik ilyen betegséggel.

Egy 2012-ben készült kutatás 2044 szülőt kérdezett meg arról, milyen érzéseiket táplál beteg gyermeke iránt, 99%-uk pedig elmondta, hogy feltétel nélkül imádják őket. A felmérésből az is kiderült, hogy a résztvevők 97%-a nagyon büszke rájuk, a megkérdezettek 79%-a pedig azt is bevallotta, hogy sokkal pozitívabb lett az életszemlélete azóta, hogy az életük részévé vált a gyermek.

Rácáfolt az orvosok szomorú jóslatára a fiatal lány: most az egész világ érte rajong

Kate Grantet betegsége nem akadályozta meg abban, hogy megvalósítsa álmát.

Ezt is szeretjük