Az IMF-főnök annyira erőszakos volt, hogy nem mondhatott nemet Nagy Piroska
Három évvel ezelőtt a magyar közgazdásznőt zaklatta Strauss-Kahn.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magyar közgazdásznő, aki 2008-as davosi világgazdasági csúcson engedett Dominique Strauss-Kahn IMF-vezérigazgató közeledésének, úgy érezte, hogy a felettese rákényszerítette őt a viszonyra, amelyre nehéz lett volna nemet mondania - írta kedden a The New York Times egy, az érintetthez közel álló, névtelenül nyilatkozó személyre hivatkozva.

Dominique Strauss-Kahn, az IMF-vezérigazgatója

"Így is, úgy is én húztam volna a rövidebbet"

Így is, úgy is én húztam volna a rövidebbet - írta az ügyében vizsgálódó nyomozóknak a férjezett Nagy Piroska. A levélben rámutatott továbbá, hogy Strauss-Kahn "olyan férfi, akinek problémája van, ezért alkalmatlan olyan intézmény vezetésére, amelyben a vezetése alatt nők dolgoznak".

A vezérnek a magyar beosztottjával folytatott viszonyáról a Nemzetközi Valutaalap - IMF - 2008-ban lefolytatott belső vizsgálata megállapította, hogy az a vezető "rossz döntésén" és közös egyetértésen alapult, és azt Strauss-Kahnnak a bocsánatkérése után le is zárta. Az ügy a New York-i vádak után más megvilágításba került. Nagy Piroska meg nem nevezett ismerőse szerint az IMF-főnök annyira erőszakos volt, és hivatali rangban annyira fölötte állt a nőnek, hogy annak nagyon nehéz lett volna nemet mondania.

Ebéd meghívások után zaklató e-mailek

A The New York Times szerint DSK még az IMF frissen kinevezett igazgatójaként, 2007 őszén figyelt fel az akkor 50 éves Nagy Piroskára, aki a valutaalap ghánai tevékenységéről tartott neki beszámolót.

Noha a kis nyugat-afrikai országban az IMF csak minimálisan volt érintett, Strauss-Kahn elkezdte gyakran hívogatni a szőke nőt, akin megakadt a szeme, és újra meg újra kérdéseket tett fel neki a ghánai gazdasággal kapcsolatban.

Strauss-Kahn
Nagy Piroska

A vezér azután áttért az ebéd meghívásokra és az egyre erőteljesebb szexuális utalásokat tartalmazó e-mailekre - állította a Nagy Piroskához közel álló személy. William Taylor, Strauss-Kahn egyik ügyvédje szerint azonban a kiszemelt asszony hasonló stílusban válaszolt. A vezér kitüntető figyelme még a mosdóba is elkísérte a hölgyet, ahová Strauss-Kahn utána küldte a titkárát azzal az üzenettel, hogy sürgősen látni akarja.

Strauss-Kahn vágyai a 2008-as davosi csúcson teljesedtek be. A kapcsolat a mindkét fél által elismert változat szerint "nagyon rövid" volt. A románcnak az vetett véget, hogy Nagy Piroska férje, az argentin központi bank volt elnöke tudomást szerzett róla. A nő, élve az akkori leépítéskor felajánlott, kedvező végkielégítéssel, még 2008 tavaszán távozott az IMF-től. A vizsgálat szerint egyébként nem jutott a viszonynak köszönhető, tisztességtelen előnyhöz.

A közgazdásznő, aki 1986 óta állt az IMF alkalmazásában, és aki azóta már az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknál dolgozik, az üggyel kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni a lapnak. Eltekintett a megnyilatkozás lehetőségétől az IMF is. A vizsgálatot annak idején lefolytató Morgan Lewis & Bockius ügyvédi iroda képviselője viszont így vélekedett: "Nem volt olyan bizonyíték, amely kényszerre vagy a hatalommal való visszaélésre utalt volna."

Ezt is szeretjük