A dohányosoknak is vannak jogaik!
A dohányzás káros hatásairól rendszeresen hallani, ahogy a nemdohányzók jogairól is. De mi a helyzet a dohányosokkal?

beauty and style
Top olvasott cikkek

A dohányzás káros az egészségre, öregíti a bőrt, hajlamosíthat a rákra, tüdőbetegségeket okozhat, ráadásul kellemetlen, esztétikai problémák kialakulásához vezethet.

A cigaretta emellett kellemetlen szagú, és még drága is. Mégis szívják, ráadásul nem is kevesen: Magyarországon szinte minden harmadik ember.

Akinek sikerül letennie a cigarettát, az örülhet, akinek viszont nem, az a mai világban börtönben érezheti magát, hiszen egyre kevesebb helyen van lehetősége rossz szokásának élni. Jogai azonban a dohányosoknak is vannak, még akkor is, ha keveset beszélnek róluk.

Az egyensúlyteremtés a cél

Magyarországon a dohányzással kapcsolatos szabályokat az 1999. évi XLII. számú törvény tartalmazza, amelynek célja - és ezt fontos leszögeznünk - a passzív dohányosok védelme és a dohányosok jogai közötti egyensúly megteremtése.
A törvénynek tehát nem célja hátrányos helyzetbe hozni a dohányosokat.

Az azonban tény, hogy számos szabály betartását tőlük is elvárja, így többek között azt, hogy a cigarettára kijelölt helyen gyújtsanak rá, így ne veszélyeztessék füstölésükkel azokat, akik egyébként nem rabjai a cigarettának.

Készülj fel!
Az Európai Unió évről évre igyekszik többet tenni a dohányzás felszámolása érdekében. Ez a célja például a cigarettaárak fokozatos emelkedésének, az éttermek, kávézók, kocsmák fokozatos nemdohányzóvá nyilvánításának, illetve a dohányzási tilalom egyre szélesebb körű kiterjesztésének.

Jogod van dohányozni!

A törvény kimondja, hogy a dohányosok közforgalmú intézményekben, tömegközlekedési eszközön, zárt térben tartott rendezvényen és a munkahelyeken csak az arra kijelölt területeken gyújthatnak rá.

Számukra azonban ezt a lehetőséget biztosítani kell - ez utóbbiakhoz ugyanis joguk van. Ráadásul a dohányzó terület kijelölését számos feltételhez is köti a törvény.
Így például létesíthető dohányzóhely zárt helyiségben, de csak akkor, ha a megfelelő légcsere biztosított a nyílászárók, illetve egyéb, a légcserét segítő berendezések által, és ott nemdohányzó személyeknek nem kell tartózkodniuk.
A dohányzásra kijelölt helyiségeket felirattal, illetve más, egyértelmű jelzéssel kell ellátni úgy, hogy az szembetűnő legyen.

Jelzéssel, jelzés nélkül

Bizonyos helyeken a törvény anélkül is lehetőséget ad a dohányzásra, hogy arra külön helyiséget jelöltek volna ki. Szabadon rágyújthatsz következésképpen az olyan vendéglátóhelyeken, ahol az italok kiszolgálására fenntartott helyiség a vendégek számára is nyitva áll - így a bárokban, büfékben, kocsmákban és más szórakozóhelyeken.

Más a helyzet azonban akkor, ha a tulajdonos nemdohányzóvá nyilvánította a helyet - amelyhez joga van. Ilyen esetben sehol sem lehet rágyújtani, ám ennek tényét már a bejáratban, feltűnő módon jelezni kell.

A munkahelyek esetében azonban más a helyzet: ha annak üzemeltetője úgy dönt, nem ad lehetőséget az épületen belüli dohányzásra, akkor az épületen kívül köteles erre területet kijelölni.

Jó, ha tudod!
Belföldi forgalomban közlekedő személyvonatok között is előfordulhatnak nemdohányzó járatok. Azokon a vonatokon azonban, amelyek a kiindulási és a célállomás között több mint 100 kilométert tesznek meg, köteles az üzemeltető dohányzásra kijelölt helyiséget biztosítani.
Ezt is szeretjük