Legális és halálos: a dizájnerdrogok első áldozata egy 20 év körüli férfi
A fiatalember intravénásan adta be magának a szert heteken át.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Meghalt egy dizájnerdrogokat fogyasztó fiatalember Budapesten - erősítette meg az InfoRádiónak Zacher Gábor toxikológus a hét elején. Ez a fiatalember az első áldozat. A dizájnerdrogokat legálisan lehet kapni az interneten, vagy akár a boltokban is beszerezhetők. Várhatóan január 1-jén lép életbe egy jogszabály-módosítás, amellyel megtiltható lenne a dizájnerdrogok árusítása.

- A Péterfy Sándor utcai Kórház toxikológiai osztályán múlt héten meghalt egy 20 év körüli fiatalember. Ő az első Magyarországon, aki dizájnerdrog fogyasztása miatt veszítette életét - mondta Zacher Gábor osztályvezető főorvos.

Az első áldozat

A toxikológus kiemelte: a fiatalember MDPV-t, vagyis egy fogyasztószer módosított változatát használta. Négy-öt héten keresztül tartósan, intravénásan fogyasztotta ezt a szert. A főorvos szerint a fiatalembernél már kialakult a függőség is. A szer egyébként néhány hét használat után már halált okozhat.

Az MDPV stimulánsként viselkedik, hatását a kokainéhoz hasonlítják. A szer elfogyasztása után szapora szívverés, eufória, éberség, izgatottság alakul ki, de nagy mennyiségben fogyasztva akár pánikrohamot is okozhat.

Betiltanák a dizájnerdrogokat is

A dizájnerdrogok olyan vegyületek, amelyeket a tiltólistán szereplő anyagok kisebb módosításával állítanak elő, így a törvény nem szankcionálja forgalmazásukat, de hatásuk a kábítószerekéhez hasonló. Magyarországon 2000 körül jelentek meg a dizájnerdrogok, és szakemberek szerint nagyon gyorsan terjedt el a fogyasztásuk, mert legálisak, könnyen beszerezhetők és olcsóak. Hermon Mihranian addiktológus szerint már a nagyobb általános iskolások egy része is kipróbálhat ilyen szereket.

Az Országgyűlés előtt már van egy tervezet, amelynek elfogadása esetén tiltólistára kerülnének a dizájnerdrogok, és büntethető lenne az árusításuk is. Várhatóan január 1-én lép életbe egy jogszabály módosítás, amellyel megtiltható lenne a dizájnerdrogok árusítása. Téglási Kristóf, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője az InfoRádiónak elmondta: a Büntető Törvénykönyv szigorítását is szorgalmazzák, és zéró toleranciát hirdetnek meg a kábítószer-kereskedők ellen.

Vizeletből kimutatható drogok

A DrogKontrol 10 teszt egy egyszerű egylépéses otthoni gyorsteszt, mely 10 fajta drog gyors, kvalitatív kimutatására alkalmas.

Még több információt itt találsz.

Promóció

Ezt is szeretjük