Ezzel a végzettséggel lehet havi 280 ezer forintot hazavinni
A listán szereplő karokon végzettek akár a dupláját is kereshetik az átlagos fizetésnek.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár különböző felmérések már megmutatták, mely szektorokban, milyen szakmákkal lehet a legjobban keresni, az eduline.hu most azt is összeszedte, mely szakokon végzett hallgatók mennyit kereshetnek.

Budapesti főiskolákon diplomázni kifizetődő

A lap 20 olyan főiskolai kart is talált, amely elvégzése után a pályakezdő volt hallgatók 200 ezer forint nettó havi bér ellenében tudtak elhelyezkedni. Ezek főként műszaki, gazdasági és informatikai karok, ami nem meglepő annak ismeretében, hogy minden felmérés szerint ezeken a területeken lehet ma a legtöbbet keresni.

Első helyen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara áll. Az itt frissen végzettek átlagos nettó bére 284 950 forint. Az Óbudai Egyetem és az ELTE Informatikai Karán diplomát szerzettek is magasan az átlag fölött, közel 260 ezer forintos fizetéssel kezdhetik karrierjüket.

250 ezer forint fölötti nettóra lehet még számítani a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karán. A BME és a Corvinus Egyetem gazdasági szakjain végzettek 240 ezer forintot meghaladó fizetésre számíthatnak. A 20-as listára a Miskolci Egyetem és a Szent István Egyetem fért be, valamelyest az itt végzett diplomásoknál is meghaladja a 200 ezer forintot a várható bér.

A nők tanultabbak, mégis kevesebbet keresnek

A legfrissebb felmérések szerint egy átlagos magyar munkavállaló bére nettó 153 ezer forint. A KSH felmérése szerint a pénzügyi területeken a legmagasabbak a bérek, de az információ, a kommunikáció és az energetika területén is kiemelkedőek a fizetések.

Nemcsak a fent részletezett lista, de a KSH eredményei is azt mutatják, még mindig diplomával lehet jobb bérért elhelyezkedni. A fizikai foglalkozásúak nettó átlagbére 104 700 forint, míg szellemi foglalkozással 207 700 forint az átlagos fizetés.

Az eduline.hu listája arra nem tér ki, hogy milyen a nemek aránya a magas keresetű diplomások között. A KSH tanulmányából ugyanakkor kiderül, hogy főleg a fiatalabb korosztályoknál a nők aránya meghaladja a férfiakét a diplomások körében. 2001 óta folyamatosan a nők vannak többségben a felsőoktatásban, ennek ellenére a nők bére átlagosan 50 ezer forinttal marad el a férfiakétól.

Ezt is szeretjük