Díjnyertes fotókon 2009 emlékezetes pillanatai
Csak most Budapesten
Október 31-éig látogatható a World Press Photo kiállítás Budapesten, a Millenáris Parkban. Ne hagyd ki!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A világ legnagyobb és legrangosabb sajtófotó-szervezete, a World Press Photo idei pályázatával minden rekordot megdöntött. A 2010-es megmérettetésre 128 ország közel hatezer fotósa küldte be munkáját.

A zsűri két hétig válogatott a több mint százezer fotó közül, míg megszületett a 167 darabos kiállítási anyag és a díjazottak névsora. A mesterien fényképezett, szívszorító és tanulságos alkotások sora a szervezők szerint nem pusztán egy vizuális leltár a világ elmúlt évi eseményeiről, hanem átfogó és látványos képi utazás.

A történelem, politika, sport, művészet, természet, tudomány és mindennapi élet pillanatait megörökítő fotók október 31-éig láthatók a Millenáris Fogadó nagytermében. Érdemes tehát beiktatni a programot, amíg lehet, de addig is, íme, egy kis ízelítő az idei díjazott alkotásokból, köztük a tavalyi év legjobbjának ítélt sajtófotóval!

Adam Ferguson – 1. díj, Vezető hír kategória, egyedi

Ausztrália, 7. Mentor Program a New York Times számára

A független sajtófotósként dolgozó Adam Ferguson a fegyveres konfliktusok sűrűjében, leginkább Pakisztánban és Afganisztánban készíti megrázó erejű fotóit. Díjnyertes alkotása is az utóbbi helyszínen, a kabuli Wazir Akbar Khan negyedben készült, közvetlenül egy autóba rejtett bomba felrobbanása után.

A december 15-ei, nyolc halálos áldozatot követelő öngyilkos merényletet a város egyik legerősebben őrzött részén követték el. A fotós az egyik túlélő kimenekítését örökítette meg.

Walter Astrada – 1. díj, Vezető hír kategória, sorozat

Argentína, Agence France-Presse

A 36 éves argentin Walter Estrada napjaink egyik legelismertebb sajtófotósa. A főként Dél-Amerikában és Afrikában kattintgató művész a tavalyi évben közel húszféle díjat nyert műveivel, köztük van az alábbi, az Antanariva városában zajló zavargásokról készült fénykép is. Madagaszkár fővárosában tavaly februárban fajult utcai harccá az ellenzéki vezető Andry Rajoelina és a kormányfő, Marc Ravalomanana közti politikai csatározás. A konfliktus végül Rajoelina győzelmével zárult, a véres összecsapásokban márciusig 28 ember vesztette életét.

David Guttenfelder – 2. díj, Emberek a hírekben kategória, egyedi

Amerikai Egyesült Államok, The Associated Press

A kulturális antropológusként végzett, 37 éves amerikai fotós, David Guttenfelder jelenleg Tokióban dolgozik mint ügynökségvezető, de korábban kamerájával megjárta Afrikát, Indiát és Afganisztánt is. A május 11-én készült díjnyertes fotón, melyen az amerikai katonák épp fedezékbe vonulnak a Talibán elleni tűzharcban, egyetlen pillanatra összetalálkozik a komoly háborús téma a fanyar humorral.

Ha jól megfigyeled, látható, hogy az afganisztáni Korengal-völgyben zajló harcban az egyik katona I love NY feliratú alsónadrágban sietett ki a bunkerből társai segítségére.

Charles Ommanney – 2. díj, Emberek a hírekben kategória, sorozat

Egyesült Királyság, Getty Images a Newsweek számára

Az amerikai sztárfotós, Charles Ommanney tíz évig volt a Fehér Ház hivatalos sajtófotósa, így aztán nem véletlen, hogy az USA történelmének egyik sorsfordító eseményénél, Barack Obama elnöki beiktatásánál sem hagyta otthon a fényképezőgépét.

A klasszikus, fekete-fehér fotón azt a mesterien elkapott pillanatot látjuk, amikor az ország első afroamerikai elnöke egy másodpercre megáll az emelvény előtt, mielőtt eskütételre jelentkezne. Az Egyesült Államok 44. elnökét tavaly január 20-án iktatták be a washingtoni Capitolium nyugati lépcsősorán.

A Hollandiában alakult World Press Photo független, nonprofit szervezet immár 55 éve támogatja és népszerűsíti a sajtófotózást, a hivatásos sajtófotósok munkáját és a szabad információcserét. A nemzetközi műhellyé fejlődött kezdeményezés - ahogy minden évben - idén is megrendezte a világ legnagyobb és legtekintélyesebb sajtófotóversenyét, melynek díjazott fotói vándorkiállítás keretében járják be a földet. Az alkotásokat évről évre több millió ember tekinti meg száz helyszínen a világ 45 országában.

Pietro Masturzo

Olaszország, Kairos Factory

A World Press Photo idei fődíját, vagyis a 2009-es év legjobb sajtófotójának díját a nápolyi születésű Pietro Masturzo képe nyerte el, melyen az olasz fényképész a tavaly június 25-ei, vitatott tisztaságú iráni elnökválasztás utáni puskaporos közhangulatot örökítette meg.

A sötét tónusú fotó azt a jelenetet mutatja, ahogy a vesztes jelölt, Mir-Huszein Muszavi támogatói a háztetőkre kiállva hangot adnak nemtetszésüknek.

A fényképen a három fejkendős asszony merész Allahu Akbar! - vagyis Isten a legnagyobb! - és Halál a diktátorra! kiáltásokkal töri meg az éjszaka csöndjét.

World Press Photo 2010 kiállítás
Helyszín: Millenáris Fogadó, G épület, II. kerület, Fény utca 20-22.
Időpont: 2010. október 1-jétől 31-éig
További információ a Millenáris Park weboldalán. »
Ezt is szeretjük