Veszélyes dolgot csinál a telefonod a háttérben, és nem is tudsz róla: ez zajlik egész nap
Napi 22 MB adatfogalmat bonyolíthat a tudtod nélkül.

nagykep?cikkid=171042&kep=alkalmazasok-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az alkalmazások robbanásszerű megjelenésével és a telefonok tárolókapacitásának növekedésével egyre nagyobb körülöttünk a digitális zűrzavar. A Kaspersky Lab új tanulmánya rávilágít az elektronikus káosz globális problémáira az internetfelhasználók között. A tanulmány megállapította, hogy az andoridos felhasználók általában 12 új alkalmazást telepítenek havonta, ugyanakkor csupán tízet törölnek, azaz havonta két újabb alkalmazással terhelik eszközeiket.

(%box::roadblock()%)

Minél több telepített alkalmazással rendelkezünk, annál fontosabb, hogy azok kezeléséről is gondoskodjunk. A felmérést kitöltők válaszaiból ugyanakkor kiderül, hogy a felhasználók csupán fele frissíti rendszeresen alkalmazásait, vizsgálja felül a készüléke tartalmát, illetve törli a nem használt dokumentumait és alkalmazásait.

Az eredmények a Kaspersky Lab új jelentésének részét képezik, amelynek címe A digitális rendetlenség és veszélyei. A tanulmány alapja egy egyedülálló kombinációja az online felmérésnek, amelyet 17 országban végeztek, köztük Magyarországon is, valamint a statisztikai elemzésnek, amely a Kaspersky Security Network - KSN - és a Kaspersky Lab belső tesztelőinek segítségével készült.

Veszélyes a takarítás hiánya

Az alkalmazások takarítása és frissítése most fontosabb, mint valaha annak érdekében, hogy eredményesen lehessen harcolni az olyan kártékony programok ellen, amelyek az applikációk sérülékenységét használják ki. A felmérés megállapította, hogy a felhasználók 28%-a csak akkor frissíti alkalmazásait, ha az már nagyon szükséges, illetve 10%-a egyáltalán nem is frissíti azokat.

Az egyik fő veszélye a takarítás hiányának, hogy az alkalmazások maguk is fenyegetik a felhasználók adatait. A Kaspersky Lab műszaki jellegű megállapításai azt mutatják, hogy az Android-alkalmazások 83%-ának van hozzáférése bizalmas felhasználói adatokhoz, mint például névjegyekhez, üzenetekhez, valamint azt is, hogy hívásokat indíthatnak és SMS-eket küldhetnek.

További észrevételei a kutatásnak, hogy az alkalmazások a felhasználók engedélye nélkül is működhetnek. Átlagosan egy felhasználó 66 alkalmazást telepít az androidos készülékére. Kiderült, hogy a legnépszerűbb 66 alkalmazásból 54 anélkül elindult a háttérben, hogy a felhasználó a készülékéhez ért volna, és ilyen módon napi 22 MB adatforgalmat bonyolított felhasználói interakció nélkül.

Használd a beállításokat!

Az alkalmazások beállításai lehetőséget biztosítanak a felhasználóknak, hogy az adott alkalmazás hozzáférését és működését szigorítsuk, ezáltal ellenőrzés alatt tartsuk. A felmérés azonban kimutatta, hogy a felhasználók csak 40%-a él ezzel a lehetőséggel. Továbbá az emberek csupán 32%-a tagadja meg a telepítést, amennyiben nem ért egyet a telepítési szerződéssel.

(%box::marketing()%)

- A felhasználók saját maguk veszélyeztetik az eszközeiket és az azokon tárolt adataikat azáltal, hogy nem fordítanak kellő figyelmet a készülékeik karbantartására valamint az alkalmazások frissítéseire és a nem használtak törlésére. A készülékek elhanyagolása további veszélyekhez vezethet, úgymint az akkumulátor élettartamának csökkenése vagy kártékony programok megjelenése.

Számos alkalmazásnak van hozzáférése a személyes adatokhoz, és tapasztalataink szerint a felhasználók gyakran nincsenek tudatában, hogy milyen adatokat osztottak meg, ezért szorgalmazzuk, hogy teremtsék meg a digitális rendet - mondta Andrei Mochola, a Kaspersky Lab Consumer Business részlegének vezetője.

Így védd meg magad

Annak érdekében, hogy csökkentsék a digitális rendetlenséget, és ezáltal a személyes adataik védelmét növeljék, az alábbiakat tanácsolják a kibertanácsadó cég szakemberei a felhasználóknak:

  • Rendszerezz! Szánj egy kis időt arra, hogy rendezd a készülékeken tárolt adatokat, tudd, hogy melyik alkalmazás milyen adatot tárol.
  • Takaríts! Töröld a nem használt alkalmazásokat és dokumentumokat.
  • Frissíts! Rendszeresen frissítsd az alkalmazásokat és a szoftvert.
  • Megbízhatóság: megbízható forrásból tölts le alkalmazásokat, valamint szoftvereket. Ha nem tudod, mi a megbízható forrás, használj szoftvertisztító programokat, mint például a Kaspersky Lab biztonsági megoldásai, amelyek átvizsgálják az összes telepített alkalmazást a készüléken, és jelölik a készülékedre potenciális kockázatot jelentő, illetve a ritkán használt alkalmazásokat.
Ezt is szeretjük