Diáktüntetések: elképesztő történetekre derült fény
Megfélemlítés, jogsértés
Kirúgással fenyegetik a diákokat, de volt, aki igazolatlan napot kapott.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tavaly év végén tüntetéshullám kezdődött a diákság körében, először a felsőoktatásban tanulók tüntettek a kormány tervezett megszorító intézkedései ellen, majd a demonstrációkhoz a középiskolások is csatlakoztak. Az Átlátszó oknyomozó portál elképesztő esetekről számol be a tüntetések kapcsán, a diákokat kirúgással fenyegetik, de volt olyan is, aki igazolatlan napot kapott a tanórák utáni tüntetésen való részvételért.

Nagy Dávid HÖOK-elnök és Balog Zoltán miniszter, fotó: MTI, Kovács Attila

A lap várostól és iskolatípustól függetlenül kapott olyan beszámolókat, melyek szerint az ügyükért kiálló tizenéveseket kirúgással vagy szándékosan lerontott érettségi jegyekkel fenyegetik meg a tanáraik, igazgatóik.

December közepén például az ország tucatnyi iskolájához hasonló ülősztrájkot akartak szervezni az V. kerületi Xántus János gimnázium 11-dikes diákjai. Csináltak is egy Facebook-eseményt, amire majdnem háromszázan jeleztek vissza, viszont elkövették azt a hibát, hogy az eseményt fiktív név alatt hozták létre. A lap információi szerint egy szervezőnek jelentkező, az iskola vezetéséhez lojális diák-önkormányzati képviselő törölte a sztrájkot a Facebookról, a valódi szervezőket pedig behívatta az igazgató.

A történet itt nem ért véget, ehelyett egy 40 perces, kemény hangú, retorziókkal fenyegető fejmosást hallgattak végig a gimnazisták Kóbor András igazgató részéről. A diákok szerint az igazgató arról beszélt, hogy szervezkedésükkel csak akadályozzák a tanítás menetét, illetve diákként nincs joguk tiltakozni. A diákok szerint jogtalansága ellenére hatott a fenyegetés, a korábbi lelkesedést sokakban sikerült letörnie az igazgatónak.

Az Átlátszónak az igazgató azt mondta, véleménye szerint nem történt tiltás, ő kizárólag az iskolai szabályzatot figyelembe véve akadályozta meg, hogy "önjelölt vezetők" ragadják kezükbe az irányítást.

Az igazgató szerint nem fenyegették szankciókkal a diákokat, akik órák után már sztrájkolhattak volna. Ugyanakkor azt kérték, hogy várják meg a végleges kormánydöntéseket, és csak azután kezdjenek szervezkedésbe.

További elképesztő történetekért kattints erre a linkre.

Ezt is szeretjük