Melyik diákmunka mennyit fizet?
600 és 1500 forint közötti órabér
A fizetés mértékén kívül másról is tájékozódnod kell, ha diákmunkát vállalnál. Nézd meg, mire figyelj!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egyszerűbb irodai munkák mellett a nyári fesztiválokon, strandokon is szívesen dolgoznak a vakáció idején a diákok.

A Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége - DiákÉsz - szakemberei azt tanácsolják, hogy lehetőség szerint iskolaszövetkezeten keresztül vállaljanak munkát.

(%box::gumi('szavazas(122304)')%)

Erre figyelj!

A DiákÉsz az MTI-hez eljuttatott összegzésében kiemelte: az iskolaszövetkezeti keret biztonságot nyújt, a diákok mindenképpen megkapják a ledolgozott órák után járó fizetésüket.

A munkavállalás alapfeltétele, hogy nappali tagozatos jogviszonyuk legyen. A 18 évnél fiatalabbak csak szülői engedéllyel vállalhatnak munkát, közülük a 15-16 évesek csak szünidőben dolgozhatnak - írták.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a diákok aláírt munkaszerződés nélkül ne kezdjenek hozzá a munkavégzéshez. Abban szerepelnie kell a munkakörnek, a munkavégzés helyszínének és a munkabérnek.

A cégek pontos, megfelelő minőségű munkát várnak el a diákoktól is, így fontos, hogy a tanulónak megfelelő legyen a hozzáállása. Probléma esetén az iskolaszövetkezethez lehet és kell fordulni.

Jól fizető diákmunkák

Nézd meg, milyen tevékenységeket érdemes végezni, ha dolgozni szeretnél nyáron, és jó fizetésre vágysz!

Mennyi a fizetés?

Budapesten általában magasabbak a bérek, mint vidéken. A minimálbért mindenképpen megkapják a diákok, ez jelenleg bruttó 584 forint óránként - ebből 16% személyi jövedelemadót vonnak le. A könnyű fizikai munkáért általában bruttó 584-650 forint órabér jár, egy programozási, fejlesztői munkáért akár bruttó 1400-1500 forintot is adhatnak óránként.

Miből választhatsz?

Az év közben végezhető munkalehetőségek nyárra szezonális tevékenységekkel bővülnek, több cégnél a szabadságolások idejére alkalmaznak diákokat.

(%box::szavazas_kepes(111663)%)

A tapasztalatok azt mutatják, hogy kelendőek az egyszerűbb irodai és a mozis munkák, nyáron fesztiválokon, strandokon is szívesen dolgoznak a diákok, hiszen munka után szórakozásra is van lehetőség. A lányok kedvelik a hostessfeladatokat is.

Ma a gyorséttermi munka a legkevésbé népszerű, illetve a szórólapozás, pedig az előbbi a folyamatos munkavégzésre lehet jó opció, az utóbbi pedig azoknak, akik csak alkalomszerűen tudnak vállalni egy-egy napot. Kevésbé keresettek a telefonos munkák is. 

(%box::marketing()%)

A közlemény szerint az iskolaszövetkezetek évente mintegy 130 ezer nappali tagozatos tanulónak, hallgatónak biztosítanak gyakorlati tapasztalatszerzési, legális pénzkereseti lehetőséget.

Ezt is szeretjük