Diákhitelt vennél fel? Változások várhatók, íme, a részletek!

Augusztustól jön az új diákhitel, de a régi is átalakul. A minimálbér-emelés miatt nőnek a törlesztőrészletek.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

2012. augusztus 15-étől indul az új diákhitel, amely az állami képzésből kiszoruló egyetemistáknak, főiskolásoknak nyújtana segítséget a képzési költség kifizetésében. Az új diákhitellel párhuzamosan a régi is átalakul.

A diákhitelnek jelenleg két fajtája van. Az egyik, amit a költségtérítéses képzésben részt vevő tanulók vehetnek fel, a másik pedig az államilag finanszírozott képzésekben részt vevő tanulóknak szól. Mindkét hitel szabad felhasználású, de maximalizált: a nem fizetős diákok 200 ezer forintot, a fizetősek 250 ezer forintot vehetnek fel egy-egy félévben. A hitelkamat félévente változik, mértékét a Diákhitel Központ Zrt. határozza meg. A kamat jelenleg 8%.

A felvett összeg törlesztését legkésőbb a 40. életév betöltése előtt kell megkezdeni. Az államilag finanszírozott képzések hallgatóinak az első két évben az előző év októberében érvényes minimálbér 6%-át kell kifizetni, a harmadik évben a két évvel azelőtti bér 6%-át. A költségtérítéses hallgatóknál az arány 8%.

Évi 10 ezer forinttal nő a törlesztő a minimálbér emelése miatt

Ez augusztustól változni fog, a jövőben mindenkinek - függetlenül attól, hogy állami ösztöndíjas, részösztöndíjas vagy önköltséges képzésben tanul - egységesen 6%-ot kell fizetni. További változás lesz, hogy 40 évről 35 évre csökken az a kor, amikor legkésőbb meg lehet kezdeni a törlesztést.

Az adórendszer változásai a diákhiteleseket sem kímélik. A kormány 78 ezer forintról 93 ezer forintra emelte a minimálbért, ami a törlesztőrészleteket is növeli: 2013-ban már a 93 ezer forint 6%-át kell számolni, a különbség évi 10 ezer forint. Ennyivel kell többet fizetni.

Fix 2%-os kamat

A Diákhitel 2 egy teljesen más konstrukció , a leglényegesebb különbség, hogy ez esetben kötött felhasználású hitelről beszélünk. A diák nem költheti a pénzt semmi másra, csak a képzési költségekre. Ezt ellenőrizni sem kell, mivel a Diákhitel Központ Zrt. nem a hallgatónak, hanem az intézménynek utalja az összeget.

Szintén fontos különbség, hogy a Diákhitel 2-nél a kamat fixen 2% lesz, az állam ugyanis átvállalja a 2% fölötti rész kifizetését. Összeghatár ennél a hitelnél nem lesz, akár 2 millió forintra is rúghat a hitel havi összege. A minimálbér, illetve később a jövedelem alapján meghatározott törlesztőrészlet a felvett hitel nagyságával növekszik. A törlesztési arány 4%-ról indul, de akár 12% is lehet, bizonyos esetekben ennél több is.

Röpke 16 év alatt le is tudjuk törleszteni a 1,5 millió forintot

Kérdés persze, hogy mennyire éri meg már az egyetemi évek alatt eladósodni. A Diákhitel 2-re egyelőre nem fejlesztettek ki hitelkalkulátort, de elég beszédes a "normál" diákhitelre vonatkozó kalkulátor is. Ha hat féléven keresztül félévenként 250 ezer forintot veszünk fel, és a diplomázás után minimálbéren tudunk elhelyezkedni, 16 év alatt törlesztjük a 1,5 milliós hitelt, ami addigra 2,5 milliósra duzzad. Az átlagos havi törlesztőrészlet 15 ezer forint.

Imre Zita, a Diákhitel Központ Zrt. marketing- és kommunikációs igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a Diákhitel 2-t választóknak is számolni kell azzal, hogy tizenévekre eladósítják magukat. Ellenpéldaként viszont kiemelte, hogy a diákhitelt tíz év alatt 320 ezren vették fel, közülük 70 ezren pedig már le is zárták a törlesztést, tehát nem teljesíthetetlen, vállalhatatlan terhet jelent a fiatalok számára.

A Diákhitel 2-ben is nyitva áll majd a hallgatók felé a jelenleg is népszerű, teljesen ingyenes előtörlesztés lehetősége, amely a tőke csökkentésére fordítódik.

Ezt is szeretjük