Fideszes politikust cáfol a Nemzeti Eszközkezelő
Mérlegen a kormány mentőcsomagja
Kiken segített a kormány mentőcsomagja? Összegzés.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Már elindult az árfolyamgát két rendszere, amellyel alig élnek a devizahitelesek. A kormány mentőcsomagja százmilliárdokat emésztett fel, és összesen mintegy 180 ezer családon segített. Mérlegen a mentőcsomag.

Orbán Viktor távozik, miután bejelentette a mentőcsomagot, fotó: MTI

Orbán Viktor miniszterelnök a választások után ígéretet tett arra, hogy segít annak a mintegy egymillió devizahiteles családnak, amelyeket megfojt a devizahitel. A cél elérése egyelőre csak részben sikerült: főleg azok szabadultak meg hitelüktől, akiknek filléres gondjai nem voltak, sőt. 

A gazdagok örülhettek

Az Orbán-féle mentőcsomagnak három fő eleme volt, az egyik a végtörlesztés, a másik az árfolyamrögzítés, a harmadik pedig a Nemzeti Eszközkezelő. Utóbbi lényege, hogy az eladósodott ingatlant az állam vásárolja meg, majd pedig minimális összegért bérbe adja annak a családnak, amely a ház eredeti tulajdonosa.

Mint az adatokból kiderül, nagy sikert egyelőre egyedül a végtörlesztés ért el. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adatai alapján mintegy 170 ezer lakossági hitelt törlesztettek összesen 1355 milliárd forint értékben, érdekesség, hogy a kiváltó forinthitelek a megvalósult végtörlesztések mintegy harmadát finanszírozták csak. Ez magyarra fordítva annyit jelent, hogy a többség megtakarításából végtörlesztett, ami viszont nem a szegények sajátja.

A szegények kevésbé

A filléres gondokkal küzdőknek az árfolyamgát is segíthetett volna, de az meg senkinek nem kellett. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adatai szerint 2012. május 31-ig mindösszesen 10 827 darab, az árfolyamgát 2-höz tartozó gyűjtőszámlahitelt-szerződéshez kötődő számlát nyitottak az ügyfelek.

Mivel az árfolyamgát 1 ügyfelei is átléphettek az új rendszerbe, ez őket is tartalmazza. Ők korábban összesen pár ezren voltak - tudtuk meg. Ez tehát eddig 180 ezer családot jelent.

A csomag utolsó eleme, ami szintén a szegényeknek segítene, a Nemzeti Eszközkezelő, amelynek sikeressége szintén vitatható. Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a parlament költségvetési bizottságának ülésén azt mondta: az eszközkezelő mostanáig egyetlen bedőlt jelzáloghitellel terhelt lakást sem vásárolt meg. Kérdésünkre az eszközkezelőnél ezt cáfolták, mint mondták, vannak bérlőik, azt azonban egyelőre nem árulták el, hogy pontosan hányan vannak ezek a bérlők.

A forintosítás is népszerűtlen

A jelek szerint kudarcba fulladt a késve fizető devizaadósok számára kidolgozott forintosítás is - derül ki a Magyar Nemzet cikkéből. A pénzintézetek szerint  a jogosultaknak csupán elenyésző része csatlakozott a programhoz, pedig a jelentkezők tartozásának negyedét elengedik a bankok.

A lapnak nyilatkozó szakértők szerint az adósok távolmaradásának több oka is van. Az egyik az, hogy sokan még most is valami új, kedvezőbb lehetőségre várnak. Lénárd Mariann, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete főtitkára szerint a legfőbb gondot az jelenti, hogy az adósok jelentős részének nincs jövedelme, így a forintra váltás után sem tudna törleszteni, ráadásul a havi részletek a forintosítás után sem csökkennek, hiszen a magyar fizetőeszközben folyósított kölcsönök kamata magasabb, mint az átváltott devizahiteleké.

Ezt is szeretjük