Kiderült: így mentik meg a devizahiteleseket
Megállapodott a kormány a bankokkal
Ötpontos mentőcsomagot kapnak a devizahitelesek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ötpontos otthonvédelmi akciótervben állapodott meg a kormány és a Magyar Bankszövetség a lakáshitelesek megsegítésére: árfolyamgátat vezetnek be, megszűnik az árverezési moratórium - de azt csak lépcsőzetesen hajtják végre -, létrejön a nemzeti eszközkezelő, bizonyos feltételekkel, de visszaállítják a deviza alapú lakáshitelezést, és bevezetik az otthonvédelmi kamattámogatást - közölte Orbán Viktor miniszterelnök.

Orbán Viktor a bejelentés után MTI Fotó: Kovács Tamás

1. pont: 180 forinton rögzítik a svájci frank árfolyamát

Az árfolyamgátról szólva a kormányfő kifejtette: 180 forinton rögzítik a svájci frank árfolyamát a lakáshitelek esetében. Ez azonban önkéntes lesz - ahogyan ahhoz a bankszövetség ragaszkodott -, azaz a hitelfelvevő dönti el, akar-e élni azzal a lehetőséggel, hogy rögzített árfolyamon kezdi el törleszteni a hitelét.

Aki igénybe veszi az árfolyamgátat, az a program megkezdését követően 2014. december 31-éig kiszámíthatóan, 180 forintos svájcifrank-árfolyamon tudja fizetni a részleteit - mondta. Árfolyamgátat állapítanak meg az euró- és a jenhitelek esetében is, ám ezek súlya az össz-hitelmennyiségen belül jóval kisebb.

2. pont: Megszűnik a lakás-árverezési moratórium, de...

A második pont, hogy megszűnik a lakásárverezési moratórium, azt azonban nem akarják megengedni, hogy "a lakáspiac hiénái" minden korlátozás nélkül elvehessék a bajbajutottak ingatlanjait. Ezért a kormány és a bankszövetség olyan megállapodást kötött, amely egyszerre teszi lehetővé, hogy a jelzálogpiac ismét beinduljon, élénküljön, ugyanakkor védelmet is kapjanak az érintett családok - közölte a miniszterelnök.

Így először csak nagy értékű, nagy alapterületű lakások árverezésére lesz mód, a bankok pedig írásos ígéretet tettek arra, hogy egy bizonyos kvótarendszer szabályai szerint árverezik majd a lakásokat: százalékban fogják meghatározni a pénzintézetek, hogy mennyi lesz az így elárverezendő lakások száma, és lesz egy földrajzi kvóta is megyénként, és talán külön Budapest esetében is - ismertette, hozzátéve, hogy ez egy átmeneti időszakot jelent, és elég időt ad arra, hogy a családok számára tartós megoldás születhessen akkor is, ha komolyabb jövedelemkieséstől szenvednek.

3. pont: Nemzeti eszközkezelő a bajbajutottaknak

Létrejön a nemzeti eszközkezelő is - jelentette be Orbán Viktor. Közölte: az eszközkezelő két módon tud majd segíteni azoknak, akik elveszítették a lakásukat. Megindít egyrészt egy új házépítési programot zöldmezős állami beruházásként, és ott elhelyezést tud biztosítani az erre szoruló családoknak.

Másrészt úgy, hogy a bajba jutott adós lakását megvásárolja, és aki a lakásban addig tulajdonosként lakott, bérlőként ugyanabban az ingatlanban folytathatja az életét. A kormányfő jelezte: e javaslat részeként szoros együttműködést alakítanak ki az önkormányzatokkal, hogy a náluk rendelkezésre álló üres lakásokat ugyancsak be tudják vonni a nehéz helyzetbe került családok védelmében. Ez egy úgynevezett családi fedél program - tette hozzá.

4. pont: Az euró alapú lakáshitelezés visszaállítása

A negyedik pont, hogy visszaállítják az euró alapú lakáshitelezést. A kormányfő rámutatott: az EU szabályai szerint a lehetőséget nem zárhatják el az emberek elől, ugyanis nem állapítható meg generális tilalom a devizában, különösen euróban felvehető lakáshitelekre.

- Húztuk, ameddig bírtuk, eddig ez jó volt, most azonban új megoldás után kell nézni - fogalmazott. Orbán Viktor szerint "a mostani helyzethez úgy jutottunk el, hogy a kormányzat, a pénzügyi szféra, a nemzeti bank semmilyen intézkedést nem tett annak érdekében, hogy az egyre nagyobb kockázattal felvehető hiteleknek valami ésszerű gátat szabjon".

Mindennek értelmében újra vehetnek fel euróban jelzáloghitelt az emberek, de csak azok, akik euróban kapják a fizetésüket, és jövedelmük eléri a minimálbér 15-szörösét. "Még pontosabban: devizában lehet lakáshitelt felvenni, ha a jövedelem abban a devizanemben van, amiben egyébként a lakáshitelt fel kívánják venni, és ez azok számára érhető el, akik a minimálbérnek legalább 15-szörösét keresik, vagyis elegendő havi bevétellel rendelkeznek az ellen, hogy ilyen kiszolgáltatott helyzetbe kerüljenek, mint most több tízezer honfitársunk került" - mondta a miniszterelnök.

5. pont: Otthonvédelmi kamattámogatás

A megállapodás utolsó pontja szerint bevezetik az otthonvédelmi kamattámogatást, vagyis támogatni fogják azok hitelkamatát, akik kisebb lakásra váltanak, hogy elkerüljék a fizetési nehézségeket. Ha valaki nagyobb lakásból kisebbe költözik, hogy törleszteni tudja adósságát, akkor a kisebb lakás megvásárlásához kamattámogatást kap legfeljebb öt éven keresztül. Ez a legkedvezőbb esetben elérheti az évi 3,5%-ot is - tette hozzá Orbán Viktor.

Az akcióterv az Országgyűlés elé kerül majd, törvény fog születni róla. A parlamenti előtti vitát pedig akkor fogják lezárni, ha a szociális konzultáció devizahitelesek megsegítésére vonatkozó kérdéseire megérkeztek a válaszok, és azokat fel tudták dolgozni - közölte a miniszterelnök.

Nagyon kemény megbeszélések után sikerült találni néhány olyan, húsbavágóan fontos pontot, amelyben egyetértés jöhetett létre a magyar bankvilág és a kormány képviselői között - mondta Orbán Viktor, hangsúlyozva: a hitellel otthont vásároló magyarok az előző nyolc év legnagyobb veszteseivé váltak; a devizahitel kockázataira, az árfolyamváltozás veszélyeire és a néhány évvel ezelőtt már látható gazdasági összeomlásra az elmúlt nyolc évben senki nem figyelmeztette őket. Kiemelte: "a mi álláspontunk az, hogy (...) aki becsülettel dolgozik, az nem maradhat otthon nélkül".

Ezt is szeretjük