Az abortusz utáni depresszió

Hazánkban lehetőség van arra, hogy az abortusz mellett dönts, ám a következményekkel nem árt tisztában lenned!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Van, aki abortusznak nevezi, és a terhesség művi úton történő megszakítását érti alatta, míg mások szerint a beavatkozás egy meg nem született gyermek meggyilkolása.

Arra a kérdésre, hogy egy megtermékenyített pete már az első pillanattól kezdve teljes értékű ember-e, nagyon nehéz válaszolni, hiszen különbözőek vagyunk, és intuíciónk más-más válaszokat sugall, így az általános, mindenki számára követendő utat egy ilyen kérdésben megtalálni nagyon nehéz.

A döntés mindenkinek a saját joga, ahhoz azonban, hogy jó döntést hozz, tudnod kell, mi mellett döntesz.

Döntés következményekkel

Ha az abortusz lehetőségét a női emancipáció vívmányaként fogod fel, érdemes elgondolkodnod azon is, mivel jár ez a szabadság. Tudnod kell, hogy e beavatkozás nem csak a testi épségedre lehet káros hatással! Amellett, hogy az abortusz a női szervezetben visszafordíthatatlan károkat is okozhat, a pszichikumra kifejtett hatása is jelentős. A témát tárgyaló szakirodalom sokszor csak a beavatkozás fiziológiai és technikai folyamatát írja le, ám nem elhanyagolható az azt gyakran követő abortusz utáni szindróma jelensége sem. Mivel a betegség hónapokra, akár évekre elszigetelhet, és idegronccsá tehet, fontos, hogy időben felismerd a bajt, és tudd, kihez fordulhatsz, ha segítségre van szükséged.

Valós betegség?

A PAS - post-abortion syndrome -, magyarul az abortusz utáni depresszió annak a tünetegyüttesnek a megnevezése, mely általában a nőket sújtja, ritkábban pedig az abortált gyermek édesapját.

Persze nem minden abortuszon átesett nő kerül ebbe az állapotba: egyesek a beavatkozás után megkönnyebbülést éreznek, és a folyamatot fájdalommentesen élik meg, de van, aki bár szomorúságot érez, fájdalma nem mondható kórosnak, és képes az abortusz után is teljes értékű életet élni.
A tünetek tehát nem jelentkeznek minden nőnél, és nem mindig közvetlenül a műtét utáni időszakban. Előfordulhat, hogy egy másik trauma hozza elő, és az is gyakori, hogy egy újabb, ezúttal várt terhesség.
A témához hozzátartozik, hogy a betegséget tudományos körökben nem minden esetben ismerik el, sokan ugyanis úgy hiszik, hogy mivel az abortuszt a nő saját akaratából választotta, nincs oka, vagy inkább joga depresszióba zuhanni. Így a beteg problémájával gyakran magára marad, és segítség hiányában egyre súlyosabb állapotba kerül.

Érzelmek viharában

Meglepő, de a betegség egyik gyakori tünete egy újabb gyermek utáni heves vágy, még akkor is, ha az előző abortuszt kiváltó szituáció mit sem javult. Az első stádiumban jellemző az apátia, a teljes érdektelenség: az abortuszon átesett nő nem tud örülni, de a szomorúság érzését sem éli meg úgy, mint régebben. Az egészségügyi intézményektől, orvosoktól páni félelem fogja el, nem viseli el, ha valaki hozzáér, és undorodik a "kórházi szagtól" is.

A legkritikusabb pillanatok gyakran azok, amikor kisbabákkal vagy terhes nőkkel kerül kapcsolatba: ilyenkor szomorúságot, haragot, szégyent érez, emellett gyakoriak az alvási és az étkezési zavarok, valamint a párkapcsolati problémák. Meglévő gyermekeit túlzottan, betegesen félti, vagy éppen képtelen bármit is érezni irántuk.
Másképp éli meg azonban a fájdalmat az, akit környezete vagy az adott szituáció kényszerített a gyermek elhajtására: a nők többsége ebben a helyzetben inkább dühös, agresszív és vádló a többiekkel szemben. Gyakran megszakítja a kapcsolatot az abortált gyermek apjával, az orvossal, de akár a családjával is.
Némely esetben ennél is aggasztóbb tünetek léphetnek fel. A beteg úgy érezheti, hogy meg nem született gyermeke beszél hozzá, rémálmok gyötrik, esetleg újra átéli az abortuszt, de sajnos az öngyilkossági gondolatok sem ritkák ebben az állapotban. Szomorú, de statisztikai adatok igazolják, hogy az öngyilkosságot elkövető nők nagy része élete során átesett magzatelhajtáson. A szindróma gyakran klinikai depresszióvá alakul, és ebből kigyógyulni már nagyon nehéz.

Van segítség!

Hogyan hozd rendbe az életed az abortusz után? Hogyan dolgozd fel a bűntudatot, a haragot, a keserűséget, amit érzel? Mindenképp kérj segítséget szakembertől!

Ne maradj egyedül a fájdalmaddal még akkor sem, ha úgy érzed, egyedül is túljutsz majd rajta! Az önkéntes terhességi tanácsadók többsége maga is átélte az abortuszt, ne félj hát az előítéletektől! Velük nyíltan beszélhetsz a fájdalmadról, ez nagyon sokat segít majd.

Kutyabarátok készüljetek!

Jön a Dogz, az év legnagyobb kutyás fesztiválja! Falkasétákkal, állatorvosi tanácsadással, kutyás bemutatókkal, kutya&gazdi fotózással és sok más ingyenes programmal várunk szeptember 7-én a Városligeti Nagyréten.

Váltsatok jegyet a DOGZ fesztivál színpad izgalmas előadásaira is!

Promóció

A legjobb, ha még a döntés időszakában felkeresed őket. Biztos lehetsz abban, hogy senki sem fogja akaratát rád kényszeríteni, de hasznos ismeretekkel látnak el, hogy nyugodtan, józan fejjel tudj dönteni.

Akik segíthetnek

Kiáltás az Életért Egyesület és Áldott Teher Alapítvány
Telefon: 06(70)225-2525 (Budapesten és vonzáskörzetében)
További információk és elérhetőségek: www.valsagterhesseg.hu

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük