Ha ilyet látsz az utcán, vedd fel, és telefonálj! Akkor is, ha félsz tőle
Nemcsak embertársaidnak van szüksége a segítségre: védett állatok is veszélybe kerülhetnek.

nagykep?cikkid=168441&kep=jarda-telen-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az extrém hideg miatt drasztikusan megszaporodott az emberi segítségre szoruló denevérek száma. A fagyos időben repülésre képtelenné váló állatok a földre zuhanva percek alatt elpusztulhatnak.

- Napok óta folyamatosan csörög a telefonunk, az ország minden pontjáról érkeznek hívások bajba jutott kis denevérek miatt. Csak az elmúlt 24 órában több mint 150 ilyen bejelentés érkezett hozzánk. Többségében segíteni szeretnének a kisemlősökön, de érkezett olyan hívás is, ahol a telefonáló szomszédja sajnos eltaposta a védett állatokat - foglalta össze a rendkívüli helyzetet Lehoczky Krisztián, a Mályi Természetvédelmi Egyesület elnöke és a Madármentő Állomás mályi vezetője.

Elsősorban lépcsőházakban, panelépületek környékén találkozhatunk denevérekkel. A hideg időjárás miatt bizonyos esetekben a telelőrések és telelőhelyek áthűlhetnek, a denevérek pedig utolsó tartalékukat felélve próbálnak menekülni a hideg elől. A téli álmukból ébredő állatok mostanra már részben felélték az elraktározott energiatartalékukat, az ébredéssel pedig további energiát vesztenek - és mivel nem marad erejük repülni, leeshetnek a földre.

Ha földre hullott denevért találsz, mentsd meg az életét!

  1. Szerezz egy jól zárható kartondobozt, amire fúrj apró szellőzőréseket!
  2. Kesztyűvel fogd meg a denevért, és tedd bele a dobozba! Ha félsz tőle, akkor kartonpapírral nyúlj alá, és így tedd a dobozba!
  3. A dobozt vidd fagymentes, meleg helyre!
  4. Hívd fel a 06 30 689 27 27-es telefonszámot: az egyesület segít! Ha nincs pénz a telefonodon, csörgesd meg a számot, a madármentő állomás visszahív.

Bővebb leírást a denevérek mentéséről erre a linkre kattintva olvashatsz.

Ezt is szeretjük