Ilyen morcos Dawn, a 9000 éves lány: rekonstruálták a külsejét

Tudósok egyéves munkájának eredményeként láthatjuk, hogyan nézett ki az őskorban egy fiatal lány.

barlangrajz-barlang-oskor

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Athéni egyetemi tudósok rekonstruálták egy 15-18 éves lány külsejét, aki körülbelül időszámításunk előtt hétezer évvel született. A tinédzser morcossága még a szakembereket is meglepte, ezért elmondták a feltételezésüket, hogy mi lehet rosszkedvének az oka.

Dawn, ahogy elnevezték a kilencezer éves tinit, előreugró állkapcsa és fogazata alapján azt az általános gyakorlatot követte, hogy a merev bőrt rágással tette puhává, hogy könnyebb legyen feldolgozni. Ettől is kialakulhatott mogorva arckifejezése, ami még a szakembereket is meglepte. Amikor Manolis Papagrigorakis professzort kérdezték, szerinte miért ilyen ingerült Dawn, ő viccesen azt felelte: „Egy olyan korszakban nem lehetett nem haragudni”.

Egyre többet tudunk meg őseinkről

Dawn, a kőkorszakban - mezolitikum - élt fiatal nő maradványait 1993-ban fedezték fel a Thesszália régióban található Theopetra-barlangban, és azért az angol Dawn - jelentése: hajnal - nevet kapta, mert a mai civilizáció korai szakaszában élt. Megjelenésének élethű elkészítése egy évig tartott, és nem volt egyszerű feladat, a munkában régészek mellett számos orvos is kiemelt szerepet kapott.

ok

A 157 centi magas lány valószínűleg vérszegény és skorbutos is lehetett, de csípő- és ízületi problémái is megkeserítették az életét, ami korlátozta a mozgásában, így hozzájárulhatott korai halálához.

Az egyetem együttműködött a svéd Oscar Nilssonnal, aki régész-szobrászként rekonstrukciókra specializálódott. A kutatók a koponya CT-vizsgálata után 3D-nyomtatóval reprodukálták a szkennelés méreteit, ezután szilikonbevonattal fedték be a koponyát, majd kialakították arcvonásait.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nem ez volt az első alkalom, amikor az athéni egyetem csapata sikeresen mutatta be a nagyközönség számára, hogy milyen külsejük lehetett elődeinknek. Míg néhány sajátosságot a koponya mérése alapján határoztak meg, a bőr és a szem színét a helyiek tulajdonságait figyelembe véve állapították meg.

3

2010-ben rekonstruálták Myrtist, aki körülbelül időszámításunk előtt 430-ban élt, és 11 éves korában halt meg tífuszban. A Dawn és Myrtis közötti közel hétezer évben az arcvonások nőiesebbé váltak.

Hogy nézett ki Kleopátra?

A gyönyörű Kleopátra arcát is rekonstruálták a tudósok, a munkájukat a pénzérméken ábrázolt vonások is segítették.

Így nézett ki valójában a gyönyörű Kleopátra: rekonstruálták az arcát

Elolvasom

(Borítókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük