Beváltak a kormány intézkedései
Jó eséllyel találhatsz most munkát
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint csökkent a munkanélküliség Magyarországon.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Központi Statisztikai Hivatal június 27-i adatai szerint az idei év március és május közötti időszakában 25 ezer fővel csökkent a munkanélküliek száma 2012 azonos időszakához képest.

Ez azt jelenti, hogy a vizsgált időszakban 461 ezer munkanélküli volt Magyarországon, ami 10,5%-os munkanélküliséget jelent. A férfinépesség 15-74 éves korosztályából 250 ezren voltak munkanélküliek, ami a tavalyi adathoz képest 19 ezer fővel kevesebb, a munkanélküli nők száma pedig 211 ezer fő volt, ami szintén csökkenő tendenciát mutat.

Sokkal többen dolgoznak

A csökkenő munkanélküliségből következik, hogy emelkedett a foglalkoztatottak összlétszáma Magyarországon. A 2013. március és május közötti időszakban a 15 és 74 év közti munkába állók száma 62 ezer fővel nőtt tavalyhoz képest, így 3 millió 910 ezer lett. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a 15-64 közötti korosztályban a foglalkoztatási arány 56,7%-ról 57,9%-ra emelkedett.

Munkavállalás nemek és korcsoport szerint

A tavaszi időszakban mért adatok alapján a nemek szerint vizsgált foglalkoztatási mutató is javulást mutat. A 15-64 éves férfiaknál a munkába állók aránya a tavalyi évhez képest 1,8 százalékponttal nőtt, most 63,7%, a nőknél pedig 52,4%-ra emelkedett.

A 15-24 éves fiatalok közül 215 ezer foglalkoztatott volt, így egy év alatt 0,9%-kal nőtt számuk, de a korcsoport 27%-os munkanélküliségi rátája nem változott 2012 azonos időszakához képest. Az 55-64 éves korosztály adatai szintén emelkedést mutatnak, hiszen a 2012-es évhez képest 1,%-kal nőtt a munkába állás rátája. A legjobb munkavállalási korú, 25-54 éves korcsoport munkanélküliségi rátája 0,9 százalékponttal csökkent.

A munkanélküliek közel 48%-a egy éve vagy annál régebben keres állást, így a statisztika szerint a munkanélküliség átlagos időtartama több mint 17 hónap. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal szerint május végén körülbelül 515 ezer volt a nyilvántartott munkanélküliek száma, ami 3,6%-kal kevesebb a tavalyi adathoz képest.

Sikeres programok

A Központi Statisztikai Hivatal adatai azt bizonyítják, hogy a kormány foglalkoztatást segítő programjai, mint például az Első munkahely garancia, a munkahelymegőrző programok, a fiatalok vállalkozását segítő és nem utolsósorban a Start-programcsaládok jól működnek. A foglalkoztatási szint felzárkóztatása azért lényeges szempont, mert enélkül a gazdaság sem fejlődhet a megfelelő ütemben, így egyre több intézkedést kell hozni ennek fellendülése érdekében.

Ezt is szeretjük