Sokan hoppon maradnak, és milliói ugranak: ezt a szabályt csak kevesen ismerik

Hiába vonzó a csok, nem mindenki igényelheti.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A családok otthonteremtési támogatása - csok, korábbi nevén szocpol - ma több lehetőséget tartogat a leendő és jelenlegi szülők számára, mint valaha, ám van egy lényeges feltétele a kedvezménynek, amiről nem sok szó esik.

Pedig ha ez nem teljesül, az egész ugrik. Sokan nem tudják, miért maradnak hoppon.

A csok újdonsága, hogy már használt ingatlanra is igényelni lehet az akár több millió forintot érő támogatást. Ennek is köszönhető, hogy az utóbbi hónapokban még többen szerettek volna élni a lehetőséggel, azonban sokan biztosan nem fognak látni pénzt.

A támogatás egyik kevésbé ismert feltétele ugyanis az, hogy az igénylő vagy házastársa legalább 180 napon át biztosított legyen - hívta fel rá a figyelmet az Index.

Ez azt jelenti, hogy csak az kaphatja meg a támogatást, aki dolgozik, és az igénylés előtt legalább fél évig szintén volt munkaviszonya. Így kimarad a csok-ból az, aki tanul, vagy munkaviszony nélkül van gyesen, így nem kaphatja meg a kormányhivataltól a szükséges igazolást.

Az alkalmi munka és az idénymunka sem számít, a közmunkás azonban biztosítottnak minősül, így ő élhet a kedvezménnyel.

A kiskapu az, ha az igénylő házastársa biztosított, és 180 napra visszamenőleg az is volt. Ez esetben természetesen lehet igényelni a csok-ot. A külföldi munka azonban nem számít, így a gyesen lévő, munkaviszonnyal nem rendelkező anyukának hiába dolgozik külföldön a férje, azt nem veszik figyelembe a magyar hatóságok.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint kirobbanó siker a megújult szocpol. A július 1-jével bevezetett támogatást az első hónapban már több mint 1600-an igényelték, akik átlagban 1,1 millió forintra számíthatnak. Nem kell aggódni és kapkodni azonban, mivel az idei keret ugyan csak 4 milliárd forint, ami hamar elfogyhat, ám felülről nyitott, így bármennyivel növelhetik az erre szánt összeget.

Ezt is szeretjük