Visszatért a köcsögmentesítő polgármester - Mit vett most a fejébe?
Most nem a piros Zsiga akciózik, hanem brandet épít Bogdán László.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ország túlnyomó részben cigányok lakta mintatelepülése, Cserdi polgármestere rendszeresen kitalál valamit, amivel javítani tudja a cigányok megítélését. Legújabb ötlete a saját maga gründolta, Lasipe márkanevű termékek.

Bogdán László néhány éve arról lett híres, hogy miután megválasztották a kis Baranya megyei falu vezetőjének, köcsögmentesítő programot hirdetett a településen, gyakorlatilag nullára redukálta a bűnözést, és önellátó munkára bírta Cserdi lakóit.

A faluban azóta, amióta ő a polgármester, gyökeresen megváltozott minden. A korábban segélyből, munka nélkül élő lakosok ma fóliasátrakban gazdálkodnak, egymás házait újítják fel, kutat ásnak az öntözéshez.

Lasipe, egyenlő Jóság

Bogdán László már egy ideje mondogatja, hogy Lasipe - vagyis Jóság - néven önálló márkával törne be Cserdi a piacra: a helyi cigányok termelte zöldségekből és gyümölcsökből gyártanának konzerveket.

A zöldségekből például cigánylecsót sütnének, az kerülne az üvegekbe, amit aztán elvinnének a legnagyobb boltokba. A polgármester a látványterveket is közzé tette a falu Facebook-oldalán, ahol szavazni lehet a legjobban tetsző Lasipe-logóra.

A cserdiek abban bíznak, hogy a brand segítségével, az étkezésen keresztül is meg lehet változtatni az emberek gondolkodását a cigányokról. Bogdánnak rendszeresen vannak olyan húzásai, amelyek a legelvetemültebb rasszisták szemében is csökkentik a cigánysággal kapcsolatos sztereotípiákat.

Akcióban a piros Zsiga 

Két éve karácsonykor a fővárosba jöttek a cserdiek, hogy 1 tonna saját termesztésű zöldséget adományozzanak a Budapest Bike Maffia segítségével a rászorulóknak. Nem sokkal ez után indította a polgármester a piros Zsiga akciót, és a kultikus járműből osztottak ételt, konvojban érkezve Pestre, azzal a szlogennel: önöknek termeltük, nem önöktől loptuk.

Mindebből persze csak annyit szabadna észrevenni, hogy olyan emberek adnak, akiknek van, olyan embereknek, akiknek nincs. De sajnos ettől még nagyon messze vagyunk.

Fotók: Facebook.com/Cserdi

Ezt is szeretjük