Vona vallomása: így járnak el a rasszista párttagokkal

A pártban rendre előkerülnek rasszista megnyilvánulók. Kérdés, hogy a párt vajon mit tesz.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár az egyre népszerűbb, néhány hete egyéni országgyűlési mandátumot is szerzett Jobbik vezetősége igyekszik eltávolodni a szélsőjobboldali imázstól, egyes tagok megnyilvánulásai rendre megnehezítik a dolgukat. Legutóbb például egy jobbikos képviselő a cigányok deportálásáról beszélt.

De vajon mit gondol erről a párt elnöke, aki már többször is visszautasította, hogy a Jobbik egy rasszista formáció lenne?

Vona: a Jobbik egy néppárt

Megkerestük Vona Gábor pártelnököt, hogyan szankcionálják, és kizárják-e a rasszista megnyilvánulásokat mutató tagjaikat. Kiderült, hogy inkább terápiára küldik a renitenseket, de nem taszítja ki magából a rasszista tagokat a párt. Azt is megtudtuk, milyen pártnak tartja Vona a Jobbikot.

"Ahogy azt Ön is láthatta, tapasztalhatta, az elmúlt időszakban rendre egyértelművé tettük az ilyen esetekben, hogy mi az, amivel a Jobbik nem vállal közösséget. Igyekszünk ilyenkor alternatív büntetési formákat alkalmazni, ami egyértelművé teszi a nyilvánosság előtt a párt álláspontját és értékrendjét. A Jobbik egy konzervatív értékrend alapján szerveződött néppárt, amelynek eddig sem voltak, a jövőben sem lesznek olyan programpontjai, javaslatai, amelyek megkülönböztetnék a magyar állampolgárokat etnikai, vallási vagy bármilyen szempontból" - válaszolta lapunknak Vona Gábor Jobbik-elnök, amikor arról érdeklődtünk, vajon mit kezd, esetleg kizárja-e a rasszista megnyilvánulókat a párt vezetése.

Rasszista bejegyzések mindenütt

Nemrég az RTL Klub számolt be arról, hogy a párt Hajdú-Bihar megyei képviselője, Mohácsi László a közgyűlésben a cigányok deportálásáról értekezett. Pontosabban azt mondta, hogy ha Orbán szerint a cigányság Európa rejtett erőforrása, akkor talán deportálni kellene őket, hogy jobban kibontakozzanak. Később a párt megyei frakcióvezetője is elhatárolódott, de szerinte ez rendben van, mert Mohácsi később elmondta, úgy értette az elmondottakat, hogy olyan helyre kell költözetni a cigányokat, ahol van munka.

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Rig Lajos személyében pár hete a parlamentbe került a párt első egyéni mandátumot szerzett képviselője. "A cigányság mint biológiai fegyver" - ezzel a címmel osztott meg egy cikket Rig, ami jelöltsége elején még látható volt Facebook-oldalán, és a Kettős Mérce blog szúrta ki. Még korábban a párt egy önkormányzati időközin győztes jelöltje, Kötél János osztott meg olyan fotót, amely cigányok gyilkolására buzdít.

Kötélt Vona arra utasította, hogy bejegyzései miatt három napot töltsön el Jónás Kálmánnál, a párt cigány származású tagjánál. Azonban Jónásról is érdekes dolgok derültek ki, szintén a közösségi médiában. Jónás egyik bejegyzésében az "izraelita parazita" kijelentés volt olvasható. Kérdés, hogyan sikerül - láthatóan ez a pártvezetés célja - néppárti arculatot mutatni, ha folyton kiderül egyes tagokról, képviselőkről, hogy rasszista kijelentéseket tesznek, ilyen nézeteket vallanak.

Fotó: MTI/Nagy Lajos; mobilon: Facebook.com/Vona Gábor

Ezt is szeretjük