Tényleg mérgező a csapvíz több hazai településen? Ez a Nemzeti Népegészségügyi Központ véleménye

Az ólomkockázati térképen akár épülettömbökre is lehet keresni.

csapvíz

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarországon a sajtóhírekkel ellentétben jó a csapvíz minősége - jelentette ki Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vízhigiénés szakértője szerdán a közmédiának nyilatkozva.

A szakértő az M1 aktuális csatornán elmondta: a tavalyi vizsgálatok is megerősítették, hogy Magyarország legtöbb településén immár évek óta kiváló minőségű és biztonságosan fogyasztható az ivóvíz.

Ilyen a csapvíz minősége Magyarországon

Vargha Márta emlékeztetett arra, hogy korábban több száz településen okozott problémát az ivóvíz arzéntartalma, amely az ivóvízminőség-javító programnak köszönhetően már csak tíz településen haladja meg a határértéket.

- Mérgező vízről ebben az esetben sem lehet beszélni - hangsúlyozta Vargha Márta, jelezve, hogy az ivóvízben lévő arzén koncentrációja csak több évtizedes fogyasztás után okozhat egészségi problémákat, növelheti egyes rákos megbetegedések kockázatát.

Közlése szerint „az ólom nem teljes településekre kiterjedő problémát jelent”, hanem egy-egy - főként azok a nagyobb városok belső városmagjaiban, a második világháború előtt épült - ház lehet érintett, ahol ólomból készültek a vízvezetékcsövek. A rekonstrukcióknak és csőcseréknek köszönhetően ezen épületeknek száma is folyamatosan csökken - mondta.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Azokra a szerdai sajtóhírekre, amelyek szerint az ország egyes településein mérgező lehet a csapvíz, Vargha Márta úgy reagált: „Természetesen szó sincs arról, hogy bárhol mérgező lenne a csapvíz.” Beszámolt arról is, hogy az NNK honlapján elérhető egy ólomkockázati térkép, amelyben akár épülettömbökre is lehet keresni.

Mint mondta, az sem jelent mérgező szintet, ha ólomcső található a hálózatban, de az ólom kisgyermekeknél, magzatoknál kedvezőtlenül befolyásolhatja a szellemi fejlődést. Egyéb tekintetben a hazai ivóvíz megfelelő minőségű - rögzítette a szakértő.

Ilyen belülről Magyarország egyik leglátványosabb víztárolója

A Gruber József víztároló Budapesten, a Gellért-hegy gyomrában található, 1974 és 1980 között épült. Különleges látványát a hatalmas térben található 106 darab 10 méteres oszlop adja, ahol akár 80 millió liter víz is elfér.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük