Így csalhatnak ki milliókat a zsebedből
A versenyhivatal is figyelmeztet a veszélyre!
A fogyasztói sérelmek sokszor megelőzhetők, ha óvatos vagy.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azoknál az eseteknél, amelyek végül a fogyasztóvédelemnél kötnek ki, gyakran nem könnyű eldönteni egyértelműen, hogy a fogyasztó tényleg az adott vállalkozó ravaszkodásának köszönhetően esett csapdába, vagy csupán nagyobb körültekintést igényelt volna a szolgáltatás igénybevétele.

Nem ritka, hogy vásárlás előtt elblicceljük az utánajárást, vagy figyelmetlenek vagyunk, ezért elég, ha csak néhány apró részlet homályban marad, és már kész is a ráfizetés.

A Gazdasági Versenyhivatal rendszeresen találkozik hasonló problémákkal, ezért honlapján külön felhívja a figyelmet, hogy egy-egy szolgáltatás igénybevétele előtt, mire érdemes különösen gondot fordítani.

Online szolgáltatás

Az Európai Fogyasztói Központ Magyarország tapasztalata alapján a magyar fogyasztók gyakran esnek áldozatul külföldi letöltős honlapokon előforduló csalásoknak.

A lehúzás úgy kezdődik, hogy felfedezel egy zene- vagy mobilos csengőhang-letöltő oldalt, amelyen nem olvasható egyértelmű jelzés arról, hogy a szolgáltatásért bármennyit is fizetni kellene.

Tehát regisztrálsz, abban a hiszemben, hogy a tartalmakhoz teljesen ingyen férsz hozzá, és valóban, sikerülhet letölteni a zeneszámokat anélkül, hogy ez egy filléredbe is kerülne.

Csakhogy néhány hét elteltével - a regisztrációkor megadott adatok alapján - a kereskedő postai úton kiszámlázza a sokszor több havi szolgáltatási díjat, ami 100-200 euró is lehet, és súlyos jogi következményeket helyezett kilátásba nem fizetés esetére.

A versenyhivatal ilyen eseteknél figyelmeztet: csak akkor add meg személyes adataidat, telefonszámodat, nevedet, ha meggyőződtél arról, hogy nem egy hosszú távú elkötelezettséget jelentő, költséges előfizetésről van szó, illetve, ha nem érted pontosan a feltételeket, inkább kérdezz rá a szolgáltatónál!

Fogyasztói csoport

A nehéz anyagi helyzetben lévők számára, akik egyébként nem kapnának hitelt, csábító lehet csatlakozni egy fogyasztói csoporthoz, hiszen itt úgy ígérnek finanszírozási lehetőséget, hogy nem kell jövedelemigazolást vinned, akkor is szóba állnak veled, ha nem vagy hitelképes, illetve akár nyugdíjasok vagy BAR-listások is számára is nyitott lehetőség.

A tagok itt valójában egymásnak adnak kölcsön, minden tagnak rendszeresen be kell fizetnie egy bizonyos összeget, majd az így összegyűlt megtakarításból megvásárolják egyiküknek az általa kiszemelt terméket.

Viszont, mivel itt csak vásárlási jogot szerezhetsz, nem kapsz készpénzt, ráadásul, amíg nem kerülsz kisorsolásra, akár hosszú évekig fizethetsz, így nem kevés a rizikó - és nem ritka az átverés sem. Addig ne fizess semmilyen költséget, és ne vállalj előtörlesztést se, amíg nem ismered meg a konstrukció minden elemét!

Betelefonálós játék

Sokszor nagy lehet a kísértés az egyszerű feladványokkal és nagy nyerési eséllyel kecsegtető betelefonálós játékoknál, ám érdemes résen lenni, az emelt díjas telefonszámok ugyanis sok ezer forintos számlát okozhatnak a könnyelmű játékosoknak.

A tartalomszolgáltatók kevés információt tesznek közzé a képernyőn, ráadásul a telefonáló sokszor nem is tudja, de a foglaltként érzékelt hívásokért is ugyanúgy fizetni kell ilyen esetekben.

A Gazdasági Versenyhivatal korábban a rengeteg lehúzott próbálkozó esetét figyelembe véve versenyfelügyeleti eljárást folytatott az ügyben, amely az interaktív televíziós játékkészítők és szervezők kötelezettségvállalásával zárult: ebben szerepel például, hogy a képernyőn nehézség nélkül olvashatóan tájékoztatják a nézőket a hívás bruttó áráról és arról, hogy a betelefonálás nem feltétlenül eredményez nyerést.

De olyan tájékoztatást sem adhatnak, hogy újrahívás esetén a telefonáló biztosan adásba kerül, illetve, hogy senki sem hívja a műsor telefonszámát. Mindezt mérlegelve pedig az ember nem biztos, hogy a kockáztat egy óriás telefonszámlát a csekély nyerési esélyt figyelembe véve.

Ezt is szeretjük