Még szülni is jobban megéri külföldön?

Kétszer annyi a családi pótlék

EU-s viszonylatban a magyar családi pótlék összege elenyésző.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Manapság már abszolút nem mondható ritka jelenségnek, hogy a magyarok külföldön, az unió tehetős tagállamaiban vállalnak munkát.

De vajon mi történik akkor, ha külföldön születik gyermeke egy kint dolgozó magyar párnak? Vagy ha egy család úgy dönt, hogy gyermekeivel együtt kiköltözik? Nyilván felmerül a kérdés, hogy milyen családi támogatásokra lesznek jogosultak ezek a szülők.

Magyar család külföldön

Először is fontos tisztázni, hogy ha egy magyar állampolgárnak külföldön születik gyermeke, a kicsi automatikusan magyar állampolgár lesz, függetlenül a születési helytől. Ám a családi juttatásokat az a tagállam adja, ahol a család él.

Fontos szabály, hogy az egyes tagállamok állampolgárai között diszkriminálni nem lehet, így tehát a magyar munkavállalók pontosan ugyanolyan feltételekkel vehetik igénybe a szociális ellátórendszert, mint az adott tagország állampolgárai.

A családi pótlék esetében, ha az apa vagy az anya egy EU tagországban dolgozik, és vele együtt az egész család kiköltözik - 180 napot meghaladóan, életvitelszerűen ott tartózkodik -, akkor megszűnik a magyarországi jogosultság, és az ottani családi pótlékra lesznek jogosultak. A juttatásra vonatkozó igényt ilyen esetben a kinti illetékes hatóságoknak kell benyújtani.

Egyesült Királyság

A családi pótlék igénylésének feltétele, hogy az Egyesült Királyságban élj, és törvényesen tartózkodj ott. Azon gyermekek után jár, akik 16 éven aluliak, 19 év alatti tanulók, vagy pedig 16-17 év közötti regisztrált munkakeresők vagy képzésben részt vevők. A legidősebb vagy egyedüli gyermekre 20,30 font, ami 30 ezer forint körül van havonta, további gyermekre gyermekenként 13,40 font jár hetente, ami átszámítva 20 ezer forint körül mozog.

A törvényes anyasági ellátást a munkáltató fizeti annak, aki a szülést megelőző 15. héten már legalább 26 hete az alkalmazásában állt. Ez az ellátás legfeljebb 39 hétig jár. Heti összege a korábbi fizetés 90%-a az első hat hétre, majd a fennmaradó időre 136,78 font - körülbelül 200 ezer forint havonta. Az apáknak gyermekük születésekor jár az úgynevezett apasági szabadság. A szabadságot egyszerre kell kivenni, időtartama maximum két hét lehet. A szabadság idejére az apát apasági járulék illeti meg, amelynek mértéke a korábbi fizetés 90%-a, de maximum 136,78 font hetente.

Minderre az apa akkor jogosult, ha a gyermeke születését megelőző 15. héten már legalább 26 hete a munkáltató alkalmazásában állt, jövedelme eléri a jogosultsági határt, valamint 28 nappal előre bejelenti munkáltatójának a szabadság iránti igényét.

Németország

Németországban a terhesség ideje alatt járó támogatás az anyasági biztosítás. Jogosult rá minden németországi munkaviszonnyal rendelkező nő, beleértve a részmunkaidőben foglalkoztatottakat is. A biztosítás kiköti, hogy várandós anyát nem szabad éjszakai műszakban, vasárnap és munkaszüneti napokon foglalkoztatni, valamint túlmunkára kötelezni. Emellett az anyasági biztosításban részesülő nők jogosultak ingyenes orvosi ellátásra, kórházi kezelésre, otthoni ápolásra és az  anyasági segélyre.

Az anyasági segély biztosítási jogviszonyhoz kötött ellátás, melyet a szülés előtti hat hétre és az utána következő nyolc hétre folyósítanak. A támogatás összege az egészségbiztosítási pénztárba befizető anyák esetén a teljes nettó jövedelem. Ennek megfizetését az állam és a munkáltató közösen vállalja. Azoknak, akik nem fizetnek betegbiztosítást, ám mégis az állami betegbiztosítási rendszer tagjai - például tanulók -, vagy a munkaviszonyuk a terhesség ideje alatt szűnt meg, napi 13 eurót folyósít az állami egészségbiztosító, ami havonta 117 ezer forint nagyjából.

Németországban a családi pótlékra az országban lakóhellyel rendelkező szülők jogosultak. A pótlék a gyermek 18. életévének betöltéséig, közép- és felsőoktatási képzésben résztvevő gyermekek esetén 25 éves korig, munkanélküli gyermek esetén 21 éves korig jár. A német családi pótlék összege egy gyermek után 184 euró - 35 ezer forint -, két gyermek után 368 euró - 110 ezer forint -, három gyermek után 558 euró - 167 ezer -, négy gyermek után 773 euró - 231 ezer forint. A családi pótlék iránti igényt a családtámogatási pénztárhoz kell benyújtani.

Létezik továbbá az úgynevezett szülői támogatás, amelyre az a szülő jogosult, aki németországi lakóhellyel, illetve tartózkodási hellyel rendelkezik, vele egy háztartásban élő gyermekét saját maga neveli, és legfeljebb heti 30 órában, részmunkaidőben foglalkoztatott. A támogatás a gyermek 14 hónapos koráig vehető igénybe. A juttatás összege a szülési hónap előtti 12 naptári hónap munkavégzésből származó átlagkeresetének 67%-a, minimum 300 - 90 ezer forint -, maximum 1800 euró - 540 ezer forint - havonta.

Ausztria

Ausztriában az édesanyákat anyasági szabadság illeti meg. A várandós anyáknak a szülés előtt nyolc héttel abba kell hagyniuk a munkát, és 8-16 héttel a szülés utánig nem dolgozhatnak. Az anyavédelmi időszakban az anya előző 13 heti fizetésének alapján jogosult juttatásra. Amint az anya munkáltatójának bejelentette, hogy gyermeket vár, a munkáltató nem bocsáthatja el, és ugyanez a szabály érvényes a szülést követő négy hónapban is. Az anyasági szabadság a gyermek kétéves koráig jár.

Családi pótlékra az jogosult, aki ausztriai állandó vagy ideiglenes lakhellyel rendelkezik, és a gyermekkel közös háztartásban él. Évente hat alkalommal fizetik, és a területileg illetékes adóhivatalnál kell igényelni. Alapesetben a gyermek 19 éves korának betöltéséig folyósítják. Abban az esetben viszont, ha a gyermek felsőoktatási intézményben tanul, szakképzésben vagy továbbképzésben vesz részt, 27 éves korának eléréséig jogosult a család a juttatásra. A pótlék összege a gyermek életkorával nő.

A szüléstől hároméves korig 105,4 euró - 31 000 forint -, három-tíz éves korig 112,70 euró - 33 ezer forint -, 10-19 éves korig 130,90 euró - nagyjából 40 ezer forint -, 19-27 éves korig 152,7 euró - 45 ezer forint - jár. A második gyermek után havonta 12,8 euróval - 3900 forint - több jár, a harmadik után 47,8 euró - 14 ezer forint - a plusz, a negyedik és minden további gyermek után pedig 97,8 euró - 29 ezer forint. Létezik úgynevezett kiegészítő családi pótlék, amelynek összege havonta, gyerekenként 58,40 euró - 17 ezer forint -, és az adófizető szülők automatikusan megkapják. Jár még 13. havi családi pótlék is, ezt azoknak folyósítják, akik az adott év szeptember 1-jén dolgoztak. Ezt nem is kell külön igényelni, a szeptemberi családi pótlékkal együtt érkezik.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Gyermekgondozási segélyt a saját, illetve örökbefogadott gyermek után igényelhet a szülő vagy nevelőszülő. Mindenkinek alanyi jogon jár, aki kapja a családi pótlékot.

Magyarországon egy egygyermekes család esetén járó családi pótlék alapesetben 12 200 forint. Az említett országok bármelyikében ennek az összegnek a többszörösével számolhatunk. Ráadásul a családtámogatási rendszereik a családi pótlékon túl is igen kedvező feltételeket kínálnak a gyermekvállaláshoz és -neveléshez.
Ezt is szeretjük