Ilyen is van: az MSZP a Fidesszel közösen ment szembe a kormánnyal
Sem a Fidesz, sem az MSZP nem támogatta, hogy a lelki bántalmazás önálló tényállás legyen. Miért?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kormány a Büntető Törvénykönyvbe önálló tényállásként tette volna bele az együtt élők lelki bántalmazását, amely reményük szerint a családon belüli erőszak áldozatainak nyújtott volna segítséget.

Erőszakos magatartás, ami lelki sérülést okoz

A javaslat szerint a bűncselekményt az követte volna el, aki azért, hogy például a vele egy háztartásba élő személy valamit tegyen, ne tegyen, vagy eltűrjön, rendszeresen vagy tartósan olyan erőszakos magatartást tanúsít, amely a sértettnek lelki szenvedést okoz. Ha más bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő - áll a dokumentumban.

A tényállás a Fidesz, a KDNP és az MSZP közös kezdeményezésére hétfő este meglepetésre kikerült a kormány javaslatából. Az LMP az ügy kapcsán közölte: a módosítás sajnálatos következménye, hogy továbbra sincs megfelelő megoldás a családon belüli bántalmazások büntetőjogi üldözésére.

- Hiába találhatók meg külön-külön a Btk.-ban a kapcsolódó bűncselekmények - például zaklatás vagy testi sértés -, a rendőrség az esetek többségében nem jár el az ügyben - tették hozzá.

Bárándy Gergely, az MSZP szakpolitikusa kérdésünkre, hogy miért támogatták a KDNP-t és  Fideszt az ügyben, közölte: a családon belüli erőszakot ő is az egyik legkomolyabb problémának tartja, de a kormány által beterjesztett javaslat véleményük szerint szakmai szempontból nem jó, a kívánt cél elérésére alkalmatlan.

Plüssállat széttépése

Ennek oka, hogy a bűncselekmény csak akkor valósulna meg, ha más bűncselekmény nem. A tényállás olyan eseteket fedne le, mint a tányérok földhöz csapkodása vagy a kedvenc plüssállat széttépése, a testi sértés pedig már kikerülne a körből, hiszen arra van külön tényállás, ahogy a zaklatásra és a kényszerítésre, illetve a szexuális erőszakra. 

- A problémát a már meglévő tényállásokkal is lehetne kezelni, nem ez a fő probléma. Meggyőződésem, hogy a családi konfliktusoknak ezt a szintjét nem lehet a büntetőjog eszközrendszerével kezelni, visszaszorítani. Tudomásul kell venni, hogy a büntetőjog nem mindenható. Ezt bizonyította nekem az a néhány ügy is, amelyben ügyvédként a volt férjük által zaklatott nőket képviseltem. Mindazonáltal, ha valaki előáll egy olyan büntetőjogi javaslattal, ami szakmailag jó, és alkalmas a családon belüli erőszak visszaszorítására, támogatni fogom, ahogy annak idején lelkesen érveltem a zaklatás és a veszélyes fenyegetés bűncselekménnyé tétele mellett a parlamenti vitában. Magam ilyet nem tudok alkotni. Felelőtlenségnek tartottam volna azonban, hogy támogassak egy olyan előterjesztést, amiről már most látszik, hogy csupán arra alkalmas, hogy kipipálhassunk valamit, és átverve saját magunkat és a családok védelmében fellépő civileket, elmondhassuk, találtunk megoldást - tette hozzá a politikus, hangsúlyozva, hogy a tényállással a fentiek mellett az is probléma volt, hogy szinte bizonyíthatatlan.

Bizonyítani se lehetne

- Ahhoz ugyanis, hogy bizonyítani lehessen, igazolni kell, hogy valamely erőszakos magatartás okozta a lelki sérelmet, nem pedig más. Azaz, mondjuk, nem a szidalmazás, a megalázó viselkedés, a sértegetés, a megfőzött étel kukába dobása, hanem kifejezetten az erőszakos magatartás, a tányérok rendszeres földhöz csapása.

Bátran mondhatjuk, hogy mindez nem életszerű, gyakorlatilag bizonyíthatatlan - közölte Bárándy Gergely.

Megnézhettük volna, hogy működik a gyakorlatban

Szabó Tímea, az LMP képviselője lapunk kérdésére, hogy a nehezen bizonyítható tényállás mennyiben segített volna az erőszakot elszenvedett nőknek, közölte: még az is lehet, hogy nem tökéletes a tényállás, de akkor is egy előrelépés lett volna, ha bekerül a Btk.-ba, illetve egy gesztus az állampolgárok az állampolgárok felé.

- Megnézhettük volna, hogy hogy működik a gyakorlatban - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy valamit változtatni kell, hiszen a családon belüli erőszak egy igen komoly gond, és a jelenlegi szabályozás láthatóan nem tudja kezelni a problémát.

Ezt is szeretjük