"Totális kiszolgáltatottság" - Így változna a családi pótlék rendszere

Szakemberek arról, hogy a családit a jövőben utalvány formájában adnák.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A kormány a családi pótlékot Erzsébet-utalványban adná a jövőben. Herczog Mária szociológust és Gábos Andrást, a Tárki gyermekszegénységgel is foglalkozó kutatóját kérdeztük arról, jó ötletnek tartják-e a támogatás utalvány formájában történő juttatását.

Mint ismert, Réthelyi Miklós erőforrás-miniszternek április közepéig kell megvizsgálni, hogyan fizethetők utalványban a szociális juttatások, köztük a családi pótlék.

Aki a kocsmában akarja elinni a pénzt, azt az utalvány nem fogja gátolni

Herczog Mária az utalványos rendszerrel kapcsolatban közölte: bár érti a logikáját, semmiképp sem tartja jó ötletnek, mivel véleménye szerint téves az a vélekedés, hogy így célzottabb lehet a felhasználás.

Bár a kormány nyíltan nem mondja ki, de a cél nagy valószínűséggel az, hogy a szülők ne másra fordítsák a pénzt, hanem a gyerekekre költsék. Herczog Mária szerint viszont, aki másra költi a pénzt, az az utalványos rendszer dacára is így tesz majd: eladja az utalványt, és az abból származó készpénzt költi el más célra.

- Ha alkoholfüggő, nikotinfüggő emberekről beszélünk, ők tudnak leszokni attól, hogy utalvány formájában kapják a támogatást. Ez egy ennél sokkal összetettebb probléma, amit nem lehet ennyivel megoldani. Már csak azért sem, mert a kocsma is el fogja fogadni az utalványt, csak majd nem ad annyit érte, amennyi egyébként az értéke lenne - fogalmazott a szakember.

Mi lesz a kistelepülésen élőkkel?

További probléma Herczog Mária szerint, hogy a kistelepüléseken egyáltalán nem biztos, hogy vannak olyan üzletek, ahol ezeket az utalványokat felhasználhatják. Magyarországon sok olyan település van, ahol egyetlen bolt látja el az ott élőket. Mi lesz akkor, ha ez az üzlet nincs az elfogadóhelyek listáján, vagy visszaél a helyzetével és mindent drágábban ad, vagy vacakabb minőségűt?

- Totális kiszolgáltatottság - foglalta össze a következményeket Herczog Mária, aki szerint ahelyett, hogy a szülőket kisgyerek módjára próbálják korlátozni, be kéne őket vonni a problémák megoldásába.

- Nem ítélkezhetnek azok fölött, akik nem racionálisan használják fel a pénzt, ezzel pont az ellenkezőjét érik el. Ehelyett arra kellene odafigyelni, hogy a gyermekintézményekben, iskolákban, óvodákban jó minőségű ételeket egyenek a gyerekek, hogy ne fordulhasson elő az, hogy nem kapnak tanszereket, vagy az, hogy kirekesztik őket. Emellett hétvégi programokról, nyári táboroztatásról kellene gondoskodni. Ettől lesz jobb a gyereknek, nem attól, hogy szülője utalványban kapja a családi pótlékot. Ráadásul a szülők, ha nem alázzák őket, együttműködnek. Ehhez arra lenne szükség, hogy kompetens emberként tekintsenek rájuk - magyarázta a szociológus, hozzátéve, hogy bár ez valóban egy hosszasabb és nehezebb folyamat, de gyermekbarátabb, mint az utalványos rendszer

Nincsenek külföldi példák

Herczog Mária szerint egyébként külföldön egyáltalán nem jellemző a magyar kormány által tervezett utalványos rendszer, inkább arra lehet példákat látni, hogy a szegényebb családok speciális vouchereket kapnak, amiket az úgynevezett szociális boltokban válthatnak be, ahol olcsóbbak a termékek.

Gábos András, a Tárki kutatója arról beszélt, hogy a bevezetés előtt milyen szempontokat kellene átgondolni, figyelembe venni. A kutató szerint fontos lenne egy ilyen rendszer bevezetéséről szóló döntést kutatási eredményekre és előzetes háttérszámításokra alapozni. Gábos András hozzátette: Magyarországon azt még egyáltalán nem vizsgálták, hogy a családi pótlékot a szülők mire is költik.

A kutató szerint érdemes lenne azt is megvizsgálni, hogy az utalvánnyal beszerezhető termékek mennyire esnek egybe a családok kiadásaival. Ez egy nehéz kérdés, már csak azért is, mert a családi pótlékban részesülők meglehetősen heterogén csoportot alkotnak. Az alacsony jövedelmű családok kiadásai nagyban eltérnek a középosztályba tartozókétól - mind az élelmiszerkiadások, mind a rezsiköltségek tekintetében. A kutató szerint mindemellett a települési egyenlőtlenségekkel is számolni kell abban az értelemben, hogy az utalványt nem minden településen használható fel, az utazás pedig megdrágítja az így vásárolható termékek árát.

Kialakulhat az utalványok másodlagos piaca

Egy másik szempont lehet a döntés során, hogy szociális ellátások kötött felhasználásúvá tétele csökkentheti a feketegazdaságban elköltött pénzmennyiséget, és így növelheti az állam adóbevételeit.

Az átruházhatóság szabályozásától függően kialakulhat az utalványok másodlagos piaca is, azok eladhatók lesznek. Ez egyrészt csökkentheti a felhasználható összeget, másrészt semlegesítheti azt a szempontot, amely az utalványok melletti leggyakoribb érvként elhangzik, hogy a szülők adott esetben nem a gyermekek érdekei szerint költik el a családi pótlékot.

Gábos András azt is hozzátette, hogy a felhasználáshoz kötött forma bevezetésekor számolni kell a járadékvadászat problémájával is. Ez azt jelenti, hogy gazdasági érdekcsoportok befolyásolják a döntéseket azért, hogy közpénzeket az ő áruik, szolgáltatásaik megvásárlására költsenek. Ennek nagyságrendje, ha csak a családi pótlékot tekintjük, évi 350-400 milliárd forint.

Ezt is szeretjük