Így látják a civil szervezetek a menekültügyet: őszintén beszéltek róla

Így segített a háború elől menekülő családoknak a Habitat for Humanity Magyarország és öt partnerszervezete.

Civil szervezetek a menekültellátásban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

2023. július 6-án mutatta be a Habitat for Humanity Magyarország Ukrajnából menekülőket segítő programjának értékelőjét a Habitat Kreatív Központban.

A Periféria Közpolitikai és Kutatóközpont tanulmánya szerint a Habitat és öt partnerszervezetének munkája jelentős ellátási hiányokat tudott megszüntetni a háború elől menekülő családok számára.

Civil szervezetek a menekültellátásban

Amikor 2022-ben Oroszország megtámadta Ukrajnát, 2015 után újra menekülthullám érte el Magyarországot. Az állam nem volt felkészülve egy újabb menekültválságra, nem látta el a koordinációs feladatokat. Ennek következtében a háború elől menekülők közép- és hosszú távú ellátása a szociális ellátást végző önkormányzati intézményekre, menekültekkel és szociálisan rászorulókkal foglalkozó civil szervezetekre és az egyházakra hárult. 

A Habitat for Humanity Magyarország a szervezet regionális irodáján keresztül érkezett nemzetközi támogatást gyorsan és rugalmasan tudta becsatornázni Ukrajnából menekülőket segítő programjába. Főként tárgyi adományokkal, például háztartási gépekkel, ágyakkal/matracokkal, bútorokkal és egyéb használati tárgyakkal, eseti jelleggel felújításokkal (konyha és akadálymentes közösségi tér kialakítása) is segítette a menekültek lakhatását.

A BMSZKI Gyáli úti menekültszállóján élő családok használják a Habitat for Humanity Magyarország támogatásával kialakított közösségi konyhát.
A BMSZKI Gyáli úti menekültszállóján élő családok használják a Habitat for Humanity Magyarország támogatásával kialakított közösségi konyhát.
Fotó: Budapesti Módszertani Központ Intézményei

Az adományok beszerzését, érintettekhez való eljuttatását és az adományosztással kapcsolatos logisztikai feladatok egy részét vagy a teljes folyamatot a Habitat munkatársai látták el, így kiegészítve a menekülteket közvetlenül ellátó civil és egyházi szervezetek tevékenységét.

A legtöbb adományt száz tárgyi eszközt kaptak (főleg matracokat, ágyakat, ágyneműszettel kiegészítve), a Whirlpool vállalat pedig 130 darabos háztartási gépállományt biztosított (például mosógép, hűtőszekrény, mikrohullámú sütő, tűzhely, ruhaszárító, vasaló).

- A háború kitörésekor mi is azonnal a határra siettünk, hogy adományokkal segítsük a Magyarországra érkező menekülteket, de hamar világossá vált, hogy lakhatási szervezetként a saját területünkön tudunk majd a leghatékonyabban segíteni nekik mind rövid, közép- és hosszú távon is. Emellett megláttuk a réseket a rendszerben, amelyeket igyekeztünk kitölteni: a partnerszervezeteken keresztül segíteni méltó lakhatási körülményekhez a menekülteket - mondta Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezető igazgatója. 

2023. 07. 06-án szűk körű sajtóreggelin mutatta be a Habitat Ukrán programját, amelyről a Periféria Kutatóközpont készített tanulmányt.
2023. 07. 06-án szűk körű sajtóreggelin mutatta be a Habitat Ukrán programját, amelyről a Periféria Kutatóközpont készített tanulmányt.
Fotó: Rózsa Judit // Habitat for Humanity Magyarország

A Habitat for Humanity Magyarország az Utcáról Lakásba! Egyesülettel közösen indított Szolidáris lakhatás- és Albérlet-támogatási programot is, amely Civil Különdíjat nyert 2023-ban. A Habitat összesen 969 ukrajnai menekült lakhatását tudta támogatni, az ULE-val közös projekttel együtt pedig 1371 főt.

A Habitat for Humanity Magyarország partnerszervezetei a Nyíregyházi görög katolikus egyházmegyében működő Katolikus Karitász, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI), a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete, a Kalunba Szociális Szolgáltató Nonprofit Kft., valamint a Strázsa Tanya Közhasznú Szociális Szövetkezet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Minden partnerszervezet a saját szaktudását adta bele a menekültek támogatásába: a Pest Megyei Vöröskereszt menekültközpontjaiban 290 főt látnak el, a Strázsa Tanyán 48 értelmi-, érzék- és mozgásszervi fogyatékossággal élő menekültről gondoskodnak. A Kalunba Szociális Szolgáltató Nonprofit Kft. 150 letelepülni kívánó ukrán menekültet juttatott szálláshoz és munkához is.

A BMSZKI az általuk létrehozott központokban 110 menekültet lát el, a Habitat Katolikus Karitász debrecen-nyíregyházi egyházmegyei központját körülbelül 70 db tárgyi adománnyal támogatta.

Elcsábította 16 éves mostohafiát, kiakasztotta a Moulin Rouge közönségét - A botrányhős írónő nem mindennapi élete

Sidonie-Gabrielle Colette a 20. század legismertebb, legsikeresebb francia írójává vált, de botrányos élete sokakat felháborított.

Elcsábította 16 éves mostohafiát, kiakasztotta a Moulin Rouge közönségét - A botrányhős írónő nem mindennapi élete

Nézegess képeket!

Elolvasom

Borítókép: Budapesti Módszertani Központ Intézményei

Ezt is szeretjük