Matolcsy bekeményít az év végén: ez vár a dohányzókra
Egy év alatt negyedszer nő a cigi ára: 2011. november, 2012. február, 2012. július, 2012. december.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jövedékiadó-emelésekről döntött a héten a parlament, a dohánytermékek ára a korábban tervezettnél kisebb mértékben, de nem két, hanem egy lépésben nő, a jövő év helyett már december 1-jén.

A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jegyzett indítvány alapján a dohány- mellett az alkoholos termékek és az LPG üzemanyag adótartalma is növekszik.

Egy év alatt négy emelés

A cigaretta jövedéki adója 12 500 forint lesz ezer darabonként, valamint a kiskereskedelmi eladási ár 31%-a, de legalább 24 920 forint.

A kormány először 2011 novemberében emelt a cigaretta árán, pontosabban a dohány jövedéki adóján, majd 2012 februárjában ismét nőtt a cigaretta ára. Idén még egy emelés volt, mégpedig júliusban, decemberben pedig jön a következő. Ez tehát egy év alatt a negyedik emelés lesz.

A jövedéki adó tavaly novemberben ezer szálanként 18 080 forint volt, ezt növelik 24 920 forintra.

A szivarra, a szivarkára a kiskereskedelmi eladási ár 28,5%-a, a finomra vágott fogyasztási dohányra a kiskereskedelmi eladási ár 52%-a, de legalább 12 460 forint lesz a jövedéki adó kilogrammonként.

A kormány korábban két lépésben - 2013. január 1-jén, illetve május 1-jén - emelte volna a dohánytermékek jövedéki adóját, amely így végül a cigarettánál ezer darabonként 15 500 forint és a kiskereskedelmi eladási ár 31%-a, de minimum 29 300 forint ezer lett volna.

Ehelyett a parlament költségvetési bizottságának javaslatára csak egyszer, kisebb mértékben, de még az idén emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója, így ez még ebben az évben többletbevételt jelent. A testület a fogyasztói árak túlzott emelkedésének és a feketepiac térnyerésének elkerülésével indokolta kezdeményezését.

Sör, pezsgő: 10%

Az alkoholtermékek jövedéki adója január 1-jén 15%-kal nő, a sör és a pezsgő jövedéki adója azonban csak 10%-kal. Az autógázé januárban, majd májusban is 50-50%-kal. Mindez az egészségügy többletforráshoz juttatását szolgálja, csakúgy, mint a népegészségügyi termékadóról - ismertebb nevén chipsadóról - szóló törvény módosítása.

Ebben átírják az energiaital definícióját, mert a gyártók a receptúra megváltoztatásával próbáltak kibújni a fizetési kötelezettség alól. A jövőben ezért a taurint nem tartalmazó, de viszonylag magas metil-xantin - koffein, teobromin, teofillin - tartalmú italok is ebbe a körbe tartozzanak majd.

Csökken a gyógyászati segédeszközök áfája

Ezen felül az elfogadott törvény értelmében a 90 és 98%-os támogatású gyógyászati segédeszközök áfája 27-ről 5%-ra csökken. Erre egyébként június óta várnak az érintettek, Matolcsy késlekedéséről bővebben itt olvashatsz.

Az egészségügyi államtitkárság korábban az MTI megkeresésére azt közölte: az egészségügyi ellátórendszert többletforráshoz juttató intézkedések bevételeiből az egészségügyi dolgozók tervezett bérfejlesztésének második lépcsőjét is fedeznék. Továbbá ez a forrás költségvetési mozgásteret is biztosítana az új struktúra céljainak megvalósításához, és fejlesztenék a háziorvosi praxisok finanszírozását is.

A Nemzetgazdasági Minisztérium hatásvizsgálata szerint a törvényjavaslat intézkedéseivel 50-55 milliárdos bevételre számítanak.

Ezt is szeretjük