Matolcsy bajban: így folyt ki a kezéből közel 8 milliárd forint
Az energiaital-gyártók megtalálták az utat az adóelkerülésre, 8 milliárd helyett 300 millió folyt be idén.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hiába vezették be a chipsadót, az energiaitalok gyártói a receptek folyamatos változtatásával kibújnak alóla, így a tervezett milliárdok helyett csak néhány száz millió forintot fizettek be a költségvetésbe - írja az Origo.

A lap cikkéből kiderül, a gyártók egy része a termékek receptúrájának megváltoztatásával újra és újra kibújt az adó megfizetése alól.

Szinte csak a Red Bull fizetett

A kiskapuval leginkább a hazai gyártók éltek, a nemzetközi cégeknek - például a Red Bullnak - ugyanis nem érte meg az adóelkerülés miatt csak Magyarországra megváltoztatott összetevőjű terméket fejleszteni.

A hazai gyártók leleményességéből adódóan azonban lényegében csak az említett multicég és egy-két kisebb hazai vállalkozás fizette a termékadót, a szektor többi szereplője - köztük az energiaital-piac legnagyobb részét, 20%-át egyedül birtokló Hell Energy, az eladásokból 16%-ban részesedő Bomba vagy a fogyasztás tizedét adó Watt gyártója - nem.

Nem tudni, hogy pótolják

A gyártók trükközései a chipsadó bevételein is erősen meglátszottak: a korábbi 32 millió liter éves energiaital-fogyasztást figyelembe véve ugyanis, ha minden érintett adózna, akár 8 milliárdos bevétele is lehetne az államnak csak ebből a szektorból. Az adó múlt szeptemberi hatályba lépésétől ez év augusztusáig azonban a NAV adatai szerint még 300 millió forint sem folyt be.

Hogy a kieső összeget hogyan kívánja pótolni a Nemzetgazdasági Minisztérium, az a cikkből nem derül ki, az NGM a lap kérdéseire annyit közölt, a népegészségügyi termékadó energiaitalra vonatkozó definíciója 2013. január 1-jével változik annak érdekében, a gyártók ne bújhassanak ki az adó alól a receptúra olyan jellegű változtatásával, amely nem jár együtt az egészségkockázat csökkentésével.

A minisztérium egyben hozzátette, amennyiben a törvénymódosítás ellenére lesznek olyan energiaitalként árusított üdítőitalok, amelyek egészségkockázatot hordoznak, akkor az energiaital fogalma is változhat.

Ezt is szeretjük