Pár perccel az átadás után ellopták a matematikus táskájából a díját
Caucher Birkar mindig vágyott arra, hogy megkapja a Fields-érmet, de az igazi meglepetés az átadás után érte.

caucher-birkar
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már a brazíliai díjátadó helyszínén ellopták a matematika Nobel-díjának is nevezett Fields-érmet az egyik kitüntetettől, Caucher Birkartól. A Cambridge-i Egyetem professzoraként dolgozó Birkar három másik matematikussal - Alessio Figalli, Peter Scholze és Akshay Venkatesh - megosztva vette át az elismerést szerdán, a Nemzetközi Matematikai Unió Rio de Janeiró-i nemzetközi kongresszusán - írta a BBC News.

Mindössze néhány perccel a díj átvételét követően azonban Birkar felfedezte, hogy a 14 karátos aranyérmének nyoma veszett. A brazil TV Globo beszámolója szerint a matematikus egy asztalon hagyta az aktatáskáját, benne a díjjal, a pénztárcájával és a telefonjával. Értesítette a biztonsági szolgálatot, mely később megtalálta a táskát, ám az érem és a pénztárca már nem volt benne.

Birkar iráni kurd menekült, aki még egyetemi tanulmányai idején kért politikai menedékjogot az Egyesült Királyságban. A negyvenéves matematikus az irracionális geometria terén végzett kutatásaiért kapta meg a Fields-érmet. A Quanta című magazinnak nyilatkozva felidézte, hogy gyermekkorában az elismerés korábbi kitüntetettjeinek fényképei díszítették a teheráni matekklubjának falait.

- Néztem őket, és azt kérdeztem magamtól, vajon fogok-e valaha találkozni valakivel közülük? - mondta, hozzátéve, hogy akkoriban Iránban még azt sem lehetett tudni, hogy valaha eljut-e nyugatra. A Nemzetközi Matematikai Unió négyévenként ítéli oda az 1936-ban alapított elismerést olyan negyvenévesnél fiatalabb matematikusoknak, akik kiemelkedő eredményeket értek el a területükön. Az elismeréssel 15 ezer kanadai dollár - 3 millió forint - is jár.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kanadai John Charles Fields-ről elnevezett érmet megalapítása óta 61 matematikusnak ítélték oda, az orosz Grigorij Perelman, aki 2006-ban érdemelte ki az elismerést, nem vette át a díjat. A kitüntetettek közt egyetlen nő van, az iráni Marjam Mirzakani, aki az amerikai Stanford Egyetem professzora volt. Az ívelt felületek szimmetriáját kutató matematikus tavaly hunyt el rákban.

Nézd meg ezt is - Nem minden Nobel-díjas a jó ügyért dolgozik

A Nobel-díjas Albert Einstein pozitív figuraként él az emberek emlékezetében, zseniként tartják számon, és sokszor idézik a bölcsességeit. Rendkívüli eredményei valóban vitathatatlanok, de arról kevesebbszer esik szó, hogy, ha ő nincs, Teller Ede és csapata talán sohasem alkothatta volna meg a pusztító atombombát.

Ezt is szeretjük