Az ilyen cégeknél jó eséllyel kapsz cafeteriát: a dolgozók száma sem mindegy
A magyar vállalkozásoknál dolgozók 88%-a részesül idén a cafeteria legalább egy eleméből.

erzsebet-kartya
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magyar vállalkozásoknál a dolgozók 88%-a részesül legalább egy fajta béren kívüli juttatásból 2018-ban, a megkérdezett munkaadók legnagyobb része, több mint 55 %-a a leggyakrabban adott cafeteriaelemnek a helyibérlet- vagy más utazási támogatást, illetve az Erzsébet-utalványt nevezte - közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (MKIK GVI) csütörtökön az MTI-vel.

A kutatóintézet a vállalati konjunktúravizsgálat 2018. júliusi felmérése alapján elemezte a cégek által adott béren kívüli juttatásokat, valamint a munkavállalói mobilitás ösztönzési formáit. A reprezentatív felmérésben 400 cégvezetőt kérdeztek meg, 300 kis- és középvállalkozást (ahol 20-249 közti a munkavállalók száma) és 100 nagyvállalkozást (ahol több mint 250 ember dolgozik).

A leggyakoribb juttatások

A válaszadók 41%-a nyújt munkavállalóinak SZÉP-kártyát, 40%-uk iskolakezdési támogatást, a megkérdezettek 29%-a pedig készpénz formájában biztosít dolgozóinak cafeteriajuttatást. A cégek több mint 10%-a kínál munkavállalóinak egészségpénztári, illetve nyugdíjpénztári hozzájárulást, munkahelyi étkeztetést, illetve ajándékutalványt.

A béren kívüli juttatások további típusainak - többek között a diákhitel törlesztés támogatása, a mobilitás célú lakhatási támogatás, illetve az óvoda vagy bölcsőde költségeinek támogatása, valamint a kockázati élet, baleset- vagy betegségbiztosítás - előfordulási aránya a 10%-ot sem éri el. A cafeteriaelemek alkalmazása elsősorban a közepes- és nagyvállalkozásokra jellemző, ugyanis míg a 20-49 munkavállalót foglalkoztató cégeknek a 74%-a nyilatkozta azt, hogy biztosít béren kívüli juttatást, ez az arány az 50-99 embert foglalkoztató cégeknél már 93%-ra emelkedett.

Mi a helyzet a nagyobb cégekkel?

A 100 és 249 közé tehető munkavállalói létszámmal rendelkező cégek 88%-ánál részesülnek a dolgozók cafeteriában, a 250-nél több dolgozót foglalkoztató nagyvállalatoknál pedig ez az arányszám elérte a 95%-ot - derül ki az MKIK GVI felméréséből. Arról is beszámoltak, hogy a külföldi tulajdonhányaddal rendelkező cégek körében elterjedtebbek a béren kívüli juttatások: míg a tisztán magyar tulajdonban lévő vállalkozásoknál a válaszadók 84%-a alkalmaz legalább egy cafeteriatípust, addig a külföldi (rész)tulajdonban lévő vállalatoknál ez az arány 94%.

A cikk az ajánló után folytatódik

A vállalkozás méretét tekintve pedig megállapították, hogy 2018-ban a nagyvállalatok körében a legelterjedtebb béren kívüli juttatás a SZÉP-kártya, amelyet a cégek 73%-a alkalmaz, ezt követi 66%-kal a helyibérlet- és az egyéb utazási támogatás, illetve az Erzsébet-utalvány. Azoknál a cégeknél, ahol a munkavállalók száma nem éri el a 250-et, a két legelterjedtebb cafeteriatípus a helyi utazási támogatás, illetve az Erzsébet-utalvány.

Képek: MTI/Mohai Balázs

Ezt is szeretjük