Évi 364 ezer forintot is hozhat a konyhára a magyarok kedvenc cafeteriaeleme
Az idén már a teljes cafeteriajuttatás több mint kétharmadát a SZÉP-kártya teszi ki.

cafeteria
beauty and style
Top olvasott cikkek

Noha a munkáltatók többsége az idén is megtartotta a tavaly kínált cafeteriaelemek zömét, adóelőnye miatt a SZÉP-kártya, illetve a pénzkifizetés teszi ki a teljes cafeteriajuttatások 96%-át - derül ki a BDO Magyarország adataiból.

A könyvvizsgáló és tanácsadó cég közleménye szerint a felmérés közel ezer munkavállaló idei választásait összegzi, ők valamennyien a BDO cafeteria-tanácsadási szolgáltatását igénybe vevő vállalatok alkalmazottai. Bár az adatok országos szinten nem tekinthetők reprezentatívnak, a BDO szerint a felmérésből számos fontos következtetés leszűrhető.

A SZÉP-kártya diadalmaskodik

A mintában szereplő cégeknél az átlagos havi cafeteriajuttatás idén 30 310 forint, ami éves szinten közel 364 ezer forintot tesz ki. A SZÉP-kártya részesedése a cafeteriajuttatások összértékén belül elérte a 68%-ot, míg 2018-ban csupán 38%, tavaly pedig 54% volt. Az idén is a vendéglátás alszámla a legnépszerűbb 38%-kal, míg a szálláshely 23, a szabadidő alszámla 7%-os részarányt képvisel.

A SZÉP-kártya térhódítása a tanácsadó cég szerint nem meglepő annak ismeretében, hogy egyedül ez a juttatási forma tarthatta meg kedvezményes adózását a legnépszerűbb cafeteriaelemek közül 2019 óta - jelenleg 15% szja és 17,5% szociális hozzájárulás terheli. Emiatt tudott idén a munkabérrel azonos mértékben adóztatott pénzkifizetés rovására is növekedni - írják.

A pénzkifizetés a visszaesés ellenére továbbra is a teljes cafeteriaérték 28%-át képviseli - 2019-ben 40% volt a részesedése. Ennek a népszerűségnek az az oka, hogy az alacsonyabb keresetű munkavállalók az üdülési juttatással szemben a hétköznapi kiadásokat támogató, azonnal elkölthető elemeket preferálják, akár alacsonyabb összegű juttatás formájában is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Motivál a juttatás

Noha a pénzkifizetés adózása immár nem tér el a munkabérétől, a cégek mindegyike fenntartotta ezt a lehetőséget, sőt, egy részük a többletadóteher egy részét vagy egészét is átvállalta. Ennek több oka is van: a béren kívüli juttatások motivációs hatása jóval hosszabb ideig érvényesül, mint egy hasonló mértékű béremelésé, másrészt az alapbérbe épített juttatás megemelte volna egy sor bérhez kötődő juttatásnak, például a túlóradíjnak az összegét is - mutat rá a BDO.

Az idei évre szóló cafeteriajuttatások fennmaradó 4%-át önkéntes egészség- és nyugdíjpénztári befizetésekre - együttesen 2,8% -, helyi közlekedési bérletek térítésére - 1,1% -, bölcsődei-óvodai költségtérítésre - 0,6% -, ajándékkártyára - 0,2% -, illetve kulturális szolgáltatásra és sportrendezvény-belépőre - együttesen 0,3% - fordították.

A korábbi sokszínű cafeteriapaletta mára egyértelműen a SZÉP-kártyára és a pénzkifizetésre redukálódott - magyarázza Nagy Petra, a BDO Magyarország cafeteria és relokációs munkatársa. Ennek ellenére a vállalatok többsége továbbra sem tervezi cafeteria-rendszerének átalakítását, racionalizálását, amivel azt kívánják üzenni munkavállalóik felé, hogy ezentúl sem korlátozzák választási lehetőségeiket.

Fotók: Getty Images

Kvíz: ki van a bankjegyeken?

A legutóbbi előtt a kilencvenes években kezdődött átfogó bankjegycsere, aminek az előzőleg megújított forintot köszönhetjük. Bár a mostani forint színesebb, a rajta szereplő történelmi személyiségek nem változtak.

Ezt is szeretjük