Miért pont olyan a buszos ülések anyaga és mintája? - Nem fogsz többet ráülni, ha megtudod

A furcsa mintázatnak és az ikonikus szúrós-bolyhos textúrának oka van.

GettyImages-1067821796

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akármerre jársz is a világban, a tömegközlekedési eszközök üléseinek anyaga és mintája ismerős lesz. A vibráló, gyakran kaotikus formákat nézve az ember elgondolkodik, vajon milyen tudatmódosító ihlethette meg a buszok tervezőit.

Az ülőalkalmatosságok ugyanis nem véletlenül néznek ki így. Most eláruljuk, mi áll a furcsa anyag és pszichedelikus mintázat mögött, ami után már sosem ülsz majd ugyanúgy rajtuk.

Miért olyan a buszos ülések mintája?

Dehát mégis mit tudhatnak ezek a minták? Hát, elrejteni a foltokat. A tömegközlekedési eszközök ugyanis olyan napi használatnak vannak kitéve, mint semmi más. Kiömlött folyadékok, összeizzadt combok, maszatos gyerekek. Röviden és tömören tehát a furcsa, absztrakt formák elnyelik azt a mérhetetlen sok koszt.

Emellett van egy másik aspektus is, amit a tervezők figyelembe vesznek. Az üléseket ugyanis megpróbálják olyan színűre készíteni, ami mind este, mind nappal, természetes és mesterséges fényben is jól látható legyen.

Az anyag sem véletlen

Ennyit a mintáról, de mi a helyzet ezzel a furcsa, enyhén szőrös textíliával? Nos, ez az úgynevezett mokett - eredeti nevén moquette -, ami egy francia eredetű bolyhos szövetfajta. A szálak rövid, sűrű bolyhot alkotnak, így tartós és nem merev felületet alkotnak, ami bársonyszerű tapintást eredményez. A mokettet több mint száz éve ingázók milliói érzik fenekük alatt a vonatokon, buszokon és villamosokon. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ez az anyag egyébként két szempontból is jó választás a járművekre. Először is strapabíró és tartós, másodszor pedig színe elrejti a szennyeződés és a kopás nyomait. No meg persze könnyű és olcsó tömeggyártani.

Legközelebb tehát, amikor ránézel a busz üléseire, és elmorfondírozol, miért néz ki ilyen furán, gondolj arra, hogy komoly ötletelés áll a kevéssé esztétikus bolyhos felületek mögött. Csak... ne nézd túl közelről.

Ezt az újítást vezetik ma be a fővárosi tömegközlekedésben - Nézd meg!

A kisföldalattira is kiterjeszti a digitális fizetést szerdától a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) - közölte a társaság az MTI-vel.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük